Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Lichaamstemperatuur speelt grote rol in de kwaliteit van slaap”

70% van de Nederlanders vindt temperatuur belangrijk voor goede nachtrust

De zomermaanden staan bekend om hun lange en warme dagen. Voor velen een zegen, zeker na de grauwe lentemaanden. Toch gaat het nieuwe seizoen ook gepaard met nieuwe problemen. De lange dagen en warme nachten gooien ons ritme helemaal in de war, blijkt uit onderzoek van Emma Sleep. Zo geeft 70% van de ondervraagden aan dat temperatuur een belangrijke rol speelt in hun goede nachtrust. Maar dat is niet het enige wat ons slaapritme in de war gooit.



Temperatuurregulatie
Temperatuur speelt een grote rol bij het in slaap vallen, zegt ook de gelijknamige slaapexpert bij Emma, Emma M: "Het lichaam fluctueert gedurende de dag van temperatuur met ongeveer één graad. Wanneer het lichaam qua warmte zijn hoogtepunt heeft bereikt, weet het dat het tijd is om te gaan slapen. Het kan je lichaam en slaapritme dus goed doen om warmte vrij te geven voordat je naar bed wil."

Vooral voor vrouwen op latere leeftijd kan dit soms moeilijker zijn. Door onder andere de menopauze werkt de regulering van de lichaamstemperatuur niet optimaal. Gelukkig heeft Emma M. hier een oplossing voor: "Het kan enorm helpen om een half uur voor het slapen gaan een warme douche te nemen. De bloedvaten worden wijder, waardoor het lichaam zichzelf sneller kan afkoelen." En het helpt om sokken te dragen in bed, iets wat maar 21,5% van de Nederlanders doet: "Sokkendragers vallen gemiddeld 7 minuten eerder in slaap dan niet sokkendragers," aldus Emma M.

Laat de zomertijd niet je biologische klok veranderen
Slaapexpert Emma M. stelt dat ook het daglicht invloed heeft op onze slaap. "Daglicht helpt ons een ritme aan te houden," zegt Emma M. "Zodra het donker wordt, begint ons lichaam met het produceren van melatonine. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt aan het einde van de dag. Hoe langer het licht blijft, hoe later ons lichaam begint met het produceren van dit stofje." De slaapkamer goed verduisteren is hierin een handig hulpmiddel, iets wat maar 38.4% van de Nederlanders doet. Een andere tip die Emma M. geeft, is het bijtijds verminderen van kunstlicht: "Het is goed om twee uur voor je bedtijd het licht al wat te dimmen. Dit geeft je lichaam het signaal om melatonine aan te maken."

Het juiste materiaal
Om deze zomer de perfecte slaap te hebben, kun je ook kijken naar het matras en de stof waarop je slaapt. "Stoffen doen er echt toe," begint Emma M. "Natuurlijke stoffen helpen bij het opnemen van de lichaamstemperatuur. Vermijd daarom stoffen als polyester en ga voor katoen, linnen of zijde. In de zomer houden deze stoffen je koel, terwijl het je in de winter juist warm houdt." Een goede slaap is dus niet alleen afhankelijk van een goed slaapritme, maar ook van een goede slaapomgeving.

Meer informatie:
Emma – The Sleep Company
www.emma-sleep.nl

Publicatiedatum: