Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ga je slim om met de overwaarde op je woning?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Logisch, want er is nog altijd een schreeuwend tekort aan woningen. Dit is ook een van de redenen waarom veel jongeren veel langer thuis bij hun ouders blijven wonen. Naast dat het voor een enorme groep mensen die een huis zoeken, ontzettend vervelend is, is het voor de mensen die wel een huis bezitten natuurlijk een moment om eens goed na te denken wat ze gaan doen. Het huis verkopen is een optie, maar dan moet je natuurlijk ook iets terugkopen. Zo kun je bijvoorbeeld wel kiezen voor een kleinere woning, waardoor je een deel van het geld kunt gebruiken voor andere dingen, maar of dat verstandig is? Omdat we toch vaak merken dat mensen niet precies weten hoe ze nu op een slimme manier met hun overwaarde kunnen omgaan, zijn wij er om je hierbij te helpen.



Wat is overwaarde en hoe ontstaat het?

De meeste mensen weten het wel, maar overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheekschuld. Stel dat jij je woning een aantal jaren geleden hebt gekocht voor 200.000 euro en deze is inmiddels 230.000 euro waard en je hebt inmiddels 30.000 euro afgelost, dan is je overwaarde dus geen 30.000 euro, maar 60.000 euro, omdat je moet rekenen met het bedrag dat je zou kunnen krijgen bij het verkopen van je huis.

De voordelen van overwaarde benutten

De overwaarde op je woning biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen en een nieuwe woning te kopen. De extra overwaarde kan helpen bij het financieren van een nieuw huis, een volledige verbouwing of het verlagen van je maandelijkse woonlasten. Een andere optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, waarbij je de overwaarde als onderpand gebruikt om bijvoorbeeld te investeren in verbouwingen of het oprichten van een eigen bedrijf. Los daarvan kun je ook investeren in een zakelijk hypotheekfonds, waarbij je meer rendement krijgt dan op een gemiddelde spaarrekening.

Hoe ga je slim om met je overwaarde?

Wanneer jij je overwaarde wilt gebruiken, dan is het wel belangrijk dat je dit op een verstandige manier doet. Zo zijn er ook mensen die ervoor kiezen een nieuwe auto aan te schaffen, waarvoor ze dan een flink bedrag moeten betalen, maar die in waarde ieder jaar minder waard wordt. Het is dus goed om na te denken over de risico's die je wilt nemen, maar ook om na te denken over bijvoorbeeld de toekomst. Beleggen is een goed alternatief voor sparen, maar brengt wel risico's met zich mee. Handig is daarom aan te raden om eens met een financieel adviseur in gesprek te gaan, zodat jullie samen kunnen kijken naar de mogelijkheden welke er allemaal zijn en vooral of deze passen bij hetgeen dat jij voor ogen hebt. Het kan namelijk heel goed zijn dat er mogelijkheden zijn op het gebied van beleggen, waar jij nog helemaal niet aan hebt gedacht.