Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consument heeft meer euro’s in de spaarpot

De spaarquote is nog steeds hoger dan voor de pandemie. Ook het totale spaargeld in euro's neemt toe. ABN Amro verwacht dat de spaarquote nog wat verder toeneemt en dan stabiliseert op een gemiddeld hoger niveau dan voor de pandemie. Spaargeld zorgt voor een buffer voor de huishoudens die het hebben en kan daarmee de consumptie ondersteunen. Het meeste spaargeld zit opgeslagen in deposito's met opzegtermijn.


Foto: Dreamstime.

De inflatie daalt verder en alhoewel de loongroei gepiekt heeft, is deze nog steeds hoog. Dat pakt positief uit voor huishoudens, zij profiteren dit jaar van koopkrachtherstel. Die extra inkomsten worden niet direct uitgegeven. Ten opzichte van voor de pandemie sparen huishoudens nog altijd een groter deel van hun inkomen. Of in andere woorden, de spaarquote is nog steeds verhoogd (zie onderstaande linkergrafiek). De spaarquote wordt berekend door het bruto beschikbaar inkomen minus consumptieve bestedingen te delen door het bruto beschikbaar inkomen. De spaarquote stijgt wanneer het bruto beschikbaar inkomen relatief meer toeneemt (of minder sterk daalt) dan de consumptieve bestedingen.

ABN Amro verwacht dat de spaarquote nog ietwat toeneemt en dan stabiliseert op gemiddeld een hoger niveau dan voor de pandemie. Huishoudens willen profiteren van de toegenomen rentes. Dit blijkt zowel uit enquĂȘtes waarin ze aangeven dat sparen op dit moment belangrijk is en bankdeposito's met een langere looptijd waar de bancaire rente hoger is zien een toename. Daarnaast spelen de nog steeds onzekere macro-economische context, geopolitieke spanningen en gedragseffecten een rol.

Door hogere lonen neemt de omvang van het totale spaargeld ook bij een gelijk blijvende spaarquote toe. Daarnaast helpt de hoge arbeidsparticipatie een handje aangezien er meer mensen een inkomen verdienen.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: