Woningmarkt trekt aan, verduurzamen wordt duurder. Prijzen en transacties stijgen harder dan verwacht: ramingen opnieuw naar boven bijgesteld. Loonstijgingen en verdere daling hypotheekrente dragen bij aan verbeterd koopsentiment. Nieuwe coalitie houdt vast aan door minister Hugo De Jonge ingezette koers. Voor zover coalitie met nieuwe voorstellen komt, zijn deze nauwelijks omlijnd. Dat meldt ABN Amro.
Meer transacties....
De woningmarkt trekt aan en dus verhoogt ABN Amro hun transactieraming voor 2024 van +0,5% naar +10% (201.000 transacties). Voor 2025 verlagen wij de raming juist van +3% naar +2,5% (206.000 transacties).
Toename van transacties komt vooral door starters en wegvallende verhuurders. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er bijna 78.000 bestaande woningen gekocht, 9.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna even veel als in 2022. De toename van de woningaankopen is deels ingegeven door de verhoging van de NHG-grens op 1 januari van dit jaar. Vooral starters, meestal onder de 35 en de grootste groep in de markt,
profiteren van deze verhoging, omdat die de koopvoorwaarden verbetert. Daarnaast is het zo dat verhuurders woningen verkopen in reactie op de wet betaalbare huur en andere maatregelen die woningverhuur minder aantrekkelijk maken. De transacties van appartementen, een categorie waarin veel wordt verhuurd, stijgen dan ook het sterkst.
Ook wachtende verkopers zien hun kans. Tot slot wachtten veel zittende woningeigenaren vorig jaar nog met verhuizen vanwege de gestegen hypotheekrente en de prijsdip. In plaats daarvan kozen huiseigenaren ervoor om in hun woning te blijven en deze zo nodig te verbouwen. Nu de hypotheekrente omlaag komt en de huizenprijzen weer opveren, groeit de animo om de stap naar een volgende woning te wagen, want hoe positiever het verschil tussen de huidige woningwaarde en het bedrag waarvoor de woning ooit is gekocht, hoe vlotter huizenbezitters naar hun volgende woning doorstromen. De forse toename van het aantal transacties in de eerste vijf maanden van dit jaar geeft ons dus aanleiding om onze ramingen aan te passen. Helemaal terug naar het aantal van vóór de energiecrisis gaan wij echter nog niet.
Bron: ABN Amro