Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alleen starters met relatief hoog inkomen stijgen flink op de hypotheekmarkt

Het is druk op de hypotheekmarkt. Tijdens het tweede kwartaal van 2024 steeg het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 27,7% naar 120.228. Wat opvalt is dat alleen de starters met een relatief hoog inkomen flink stijgen op de hypotheekmarkt (+42%) maar dat de reguliere starter afhaakt en nog maar een kleine stijging van zo'n 9% laat zien ten opzichte van Q2 2023.


Foto: Dreamstime.

De Starter stabiel is in het tweede kwartaal van 2024 de koppositie binnen de kopersmarkt verloren. Het aantal aanvragen steeg met 4% en kwam uit op 13.760, onvoldoende om de Starter Hoog Segment achter zich te houden die met een toename van bijna 42% uitkwam op 14.640 aanvragen. De grootste stijging werd echter, net als in het eerste kwartaal van dit jaar, gerealiseerd door de Opstromer Nieuwbouw. Met 5.950 aanvragen was er sprake van 81% meer aanvragen dan in 2023 Q2. Opvallend daarbij is dat er binnen dit profiel nagenoeg geen verandering is in het gemiddelde hypotheekbedrag (-0,8%) of woningwaarde (+0,4%) waar alle andere profielen forse toenames noteren. Binnen de niet-kopersmarkt bleef de Verbouwer met 22.760 aanvragen (+30%) met afstand het grootste profiel, al was de grootste toename met 47% meer aanvragen opnieuw voor de Gepensioneerde.

Jennifer op 't Hoog bepleit actie om deze kloof te dichten. "Je wil graag dat jonge mensen in Nederland een plek voor zichzelf kunnen hebben en niet tot hun 33e thuis moeten blijven wonen. Dat is namelijk de gemiddelde leeftijd dat mensen hun eerste huis kopen. Het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde marktwaarde van woningen 10,5% naar maar liefst € 486.146,-. Dit is niet haalbaar voor veel jonge starters. En hier moeten we dus als samenleving wat aan doen. Een heldere opgave voor de nieuwe minister."

Meer informatie:
HDN
www.hdn.nl

Publicatiedatum: