Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Dat sofafabriek Basta failliet is, is natuurlijk triest; zeker ook voor jou en de wereld'

Vorige week werd bekend dat het Nederlands-Finse interieurmerk Basta, bekend om zijn duurzame meubeldesigns, failliet is verklaard. Het merk, dat vorig jaar werd opgericht door de Nederlandse ontwerper Marcel Wanders en de Finse ondernemers Joel Roos en Stefan Mahlberg, had vier eigen brandstores in Amsterdam, Antwerpen, Helsinki en Stockholm. "En dat is natuurlijk triest. Zeker ook voor jou en de wereld", vindt Jasper van Engelenhoven, oprichter van designweb. In een uitgebreide post op social media licht hij dit nader toe.


Foto: Basta.

"Hun doel was om banken te maken die betaalbaar, duurzaam, stijlvol en tijdloos zijn en die lokaal geproduceerd werden. Ze wilden 'fast furniture' tegengaan door future-proof sofa's te maken. Ze begrepen dat een bank die lang meegaat niet alleen draait om kwaliteitsmaterialen, maar ook om gemak en aanpasbaarheid. Hoe? De Basta bank was aanpasbaar en modulair, en gemakkelijk schoon te maken en te repareren.

De bank was voorzien van wasbare bekleding en gemaakt van duurzame materialen uit de EU. Je kon de hoezen eraf halen, in de wasmachine gooien en op 30 graden wassen, waarna ze weer als nieuw waren. Wilde je een andere look? Dan kon je nieuwe hoezen bestellen. Handig toch? Mijn bank kan ik niet wassen.

Hun missie was: ''fast furniture' verslaan en de manier waarop meubels worden gemaakt en geleverd veranderen.' De Basta banken werden gemaakt in kleine lokale werkplaatsen. Als je een Basta-bank bestelde, kwamen ze die bezorgen in speciale hoezen, zonder plastic. De hoezen werden weer meegenomen en opnieuw gebruikt voor de volgende bank.

Maar helaas, Basta is na 2 jaar failliet. De kosten waren te hoog. Je moet bijvoorbeeld EU-lonen betalen in plaats van Aziatische lonen. Ja, 'duurzaam' kost geld. Het is bijna niet te winnen van al die Nederlandse meubelzaken met een eigen merk bank die voor weinig in elkaar wordt gezet en elk jaar een nieuwe trendy collectie verkoopt.

De fast furniture trend dus. Fast fashion is een stuk bekender in Nederland. Dat levert jaarlijks 5,2 miljard kilo afval op. Fast furniture levert meer dan het dubbele op: 11 miljard kilo per jaar (!!) in de EU om precies te zijn. Daarom is het failliet gaan van Basta triest voor iedereen. Wat kunnen we eraan doen? Waar ligt het aan? Is het de interieurstylisten-trend? Elk jaar een andere verf op de muur plus bijbehorende meubels?", aldus Jasper.

Bron: Jasper van Engelenhoven

Meer informatie:
Basta
www.basta.co

Publicatiedatum: