Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal hypotheekaanvragen groeit met een kwart

Het is druk op de hypotheekmarkt. Tijdens het tweede kwartaal van 2024 steeg het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 27,7% naar 120.228. Van deze aanvragen waren 75.376 bedoeld voor de aankoop van een woning, een toename van 24%, waar de 44.852 aanvragen voor over- en bijsluitingen zelfs een stijging van 35% betekent in vergelijking met vorig jaar. Wat opvalt is dat alleen de starters met een relatief hoog inkomen flink stijgen op de hypotheekmarkt (+42%) maar dat de reguliere starter afhaakt en nog maar een kleine stijging van zo'n 9% laat zien ten opzichte van Q2 2023. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).


Foto: Dreamstime.

Stijgende aantallen op alle fronten
Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of te investeren in hun woning door een verbouwing of verduurzaming. Dat blijkt uit de hypotheekmarktcijfers van het afgelopen kwartaal. HDN registreerde een stijging in de koopmarkt van 24% naar 75.376 hypotheekaanvragen en het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met 9,5% naar € 360.750,- ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de niet kopersmarkt steeg het aantal onderhandse verhogingen met ruim 40% naar 18.640 en er werden 33% meer tweede hypotheken aangevraagd met een gemiddeld hypotheekbedrag van € 97.760,-. Dit bedrag steeg maar liefst 15% t.o.v. Q2 2023. Vaak gebruiken mensen de tweede hypotheek of verhoging om hun huis te verbouwen en/of verduurzamen. Zo zien we dat binnen de niet-kopersmarkt de meeste aanvragen worden gedaan door verbouwers met 22.760 aanvragen.

Toegankelijkheid hypotheekmarkt onder druk
Met de stijgende prijzen van woningen en hypotheekbedragen zien we dat de starters die zoeken in het lagere segment moeilijker een woning kunnen kopen. De starters in het hoge segment hebben wel succes op de hypotheekmarkt het afgelopen kwartaal en kwamen uit op 14.640 aanvragen, een stijging van 42%. Het aantal aanvragen van de Starter stabiel steeg maar 4% en de Jonge starter ging 18% omhoog. Waar de meeste groepen afgelopen kwartaal minder eigen geld nodig hadden moesten deze starters bijna 10% meer inleggen, tot €42.000.

Jennifer op 't Hoog, directeur HDN, noemt dit een zorgelijke ontwikkeling: "Je wilt graag dat jonge mensen in Nederland een plek voor zichzelf kunnen hebben, hun eigen leven kunnen opbouwen en niet tot hun 33e thuis moeten blijven wonen. Want dit is inmiddels de gemiddelde leeftijd dat mensen hun eerste huis kopen. Het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde marktwaarde van woningen 10,5% naar maar liefst € 486.146,-. Starters brengen steeds meer eigen geld mee om een woning te kunnen kopen terwijl doorstromers die hun huis met winst verkopen juist minder eigen geld nodig hebben om hun droomhuis te kunnen bekostigen. Het is dus voor mensen die nog geen huis hebben, en een beperkt tot gemiddeld salaris verdienen, steeds moeilijker de woningmarkt te betreden. Een serieuze uitdaging waar we als samenleving een antwoord op moeten vinden."

Meer informatie:
Hypotheken Data Netwerk (HDN)
www.hdn.nl

Publicatiedatum: