Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miele viert 125 jaar

Van voormalige graanmolen tot wereldwijd bedrijf met miljardenomzet'

Op 1 juli 1899 richtten ingenieur Carl Miele senior en zakenman Reinhard Zinkann Miele & Cie. op met hun eerste product: een roomseparator. Wat begint met elf werknemers in een voormalige graanmolen in het stadje Herzebrock, groeit uit tot een wereldwijd succesvol hightech bedrijf met meer dan 22.000 werknemers in 49 landen en een omzet van € 4,96 miljard. Meer dan bijna elk ander bedrijf staat Miele voor kwaliteit en duurzaamheid - en is daarmee uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde merken in de Duitse economische geschiedenis. Een reis door 125 jaar streven naar kwaliteit en pioniersgeest.


Oprichting van de firma Miele & Cie. in 1899: Carl Miele senior (l.) en Reinhard Zinkann. Foto: Miele.

Een jaar later krijgt de roomscheider gezelschap van de boterkarn, een ronde eikenhouten kuip met een roerstaaf. De eerste Miele-wasmachine volgt in 1901 - een grotere houten kuip met een draaiende trommel, aanvankelijk bediend met een hendel. In 1907 verhuist Miele het hoofdkantoor en de teelt naar de huidige locatie in Gütersloh, Duitsland, waar veel meer personeel beschikbaar is en het eigen spoorwegtraject de levering van de snel groeiende hoeveelheden hout vergemakkelijkt. De orderportefeuille van het jonge bedrijf ontwikkelt zich boven verwachting.

Het engagement van de oprichters op het gebied van sociale verantwoordelijkheid blijkt ook al vroeg - bijvoorbeeld door de invoering van een van de eerste bedrijfsverzekeringen in Duitsland in 1909. Ook op het gebied van milieu- en klimaatbescherming geeft Miele het goede voorbeeld, te beginnen met de spreekwoordelijke levensduur van zijn apparaten. Tegenwoordig ligt de nadruk op energie-efficiëntie en de recyclebaarheid van apparaten, evenals het gebruik (en de opwekking) van hernieuwbare energie op de locaties van het bedrijf. Dit wordt bijvoorbeeld erkend door de Duitse duurzaamheidsprijzen 2014 en 2024.

Aan de productzijde ontwikkelt Miele zich in eerste instantie tot leverancier van een breed scala aan land- en tuinbouwproducten. Hiertoe behoren apparaten voor het bereiden van veevoer ("voerstoomers"), ladders, handkarren, houten schuren, fietsen en bromfietsen. Er worden zelfs auto's geproduceerd, maar dit wordt twee jaar later opgegeven vanwege de verwachte behoefte aan kapitaal. Aan het einde van de jaren 1920 produceert de fabriek in Bielefeld (gebouwd in 2016) de eerste stofzuigers en in 1929 Europa's eerste elektrische vaatwasser. Vanaf dat moment richt het bedrijf zich echter geleidelijk op hoogwaardige elektrische apparaten voor de keuken, de was en vloerverzorging. In 1924 komt daar wasmiddelentechnologie bij, gevolgd door commerciële vaatwasmachines en reinigings-, desinfectie- en sterilisatieapparatuur voor medische instellingen en laboratoria (tegenwoordig: Professional Business Unit).

De Raad van Bestuur van de Miele Groep in het jubileumjaar (vanaf links): Dr. Markus Miele (uitvoerend directeur en mede-eigenaar), Olaf Bartsch (financiën en administratie), Rebecca Steinhage (personeelszaken en bedrijfszaken), Dr. Reinhard Zinkann (uitvoerend directeur en mede-eigenaar), Dr. Axel Kniehl (marketing en verkoop), Dr. Stefan Breit (technologie).

In 1960 stopt Miele in Bielefeld met de teelt van fietsen en bromfietsen. In plaats daarvan concentreert het bedrijf zich op vaatwassers, die steeds populairder worden in keukens. Eind jaren tachtig wordt de melktechniekdivisie verkocht, in 2005 gevolgd door keukenmeubelen. Een mijlpaal in de versterking van de strategisch belangrijke divisie inbouwkeukenapparatuur is de overname in 1989 van de fabrikant van kookapparatuur Imperial, met fabrieken in Bünde en Arnsberg.

In 1987 zette Miele met de gepatenteerde Miele-besteklade nieuwe maatstaven op het gebied van het laadgemak van vaatwassers - in 2001 gevolgd door wasverzorging met de gepatenteerde Miele-honingraattrommel. In 1998 effende Miele het pad voor intelligente huishoudelijke apparaten met de InfoControl-functie, die via een compacte radio-ontvanger (semafoon) het einde van een was- of droogprogramma aangeeft. Tien jaar later volgde de eerste automatische bediening van de afzuigkap via de kookplaat. Vandaag de dag is het bedrijf een pionier op het gebied van AI-koken en klimaatvriendelijk wassen en afwassen.

Tegelijkertijd blijven de wereldwijde verkoopstructuren en het fabrieksnetwerk groeien. In het jubileumjaar is Miele in 49 landen vertegenwoordigd door eigen verkoopmaatschappijen en meer dan 200 merkwinkels.

Meer informatie:
Miele
www.miele.de

Publicatiedatum: