Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

Gas besparen met zonnepanelen

Besparen op gas met zonnepanelen klinkt als een goede deal. Tegenwoordig wordt alles alleen maar duurder. Geld besparen met zonnepanelen is daarom erg lucratief. De gasprijzen schieten door de daken heen en mensen zijn op zoek naar goede alternatieven. Een zonnepaneel is dan een mooi alternatief. Met zonnepanelen gas besparen was nog nooit zo eenvoudig!



Wat zijn zonnepanelen?
Wil je besparen op gas met zonnepanelen? Klinkt goed, toch? Je kunt dan gaan voor zonnepanelen in Nijmegen van Solar Concept. Maar wat is een zonnepaneel nu eigenlijk? Een zonnepaneel is een paneel dat geplaatst wordt op het dak om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het zonnepaneel bestaat uit zogenoemde cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Met een omvormer kun je de opgewekte elektriciteit meteen gebruiken. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Mocht het nou zo zijn dat je meer stroom opwekt via het zonnepaneel dan dat er nodig is, dan lever je deze terug aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar wordt het verschil tussen de afgenomen elektriciteit en de geleverde elektriciteit aan het net verrekend met je energierekening. Je kunt dus gemakkelijk gas besparen met zonnepanelen.

Besparen op gas met zonnepanelen
Nu is de vraag natuurlijk hoe je kunt besparen op gas met zonnepanelen. Dit werkt als volgt: je woning heeft waarschijnlijk gas nodig. Je hebt gas nodig om te kunnen koken of om de verwarming aan te kunnen zetten. Gas kun je helaas niet zelf opwekken, maar elektriciteit wel! Om optimaal gebruik te kunnen maken van je zonnepanelen is het handig om meerdere aanpassingen te maken in je huishouden. Je kunt bijvoorbeeld elektrisch gaan koken in plaats van met gas. Daarnaast kun je een warmtepomp aanschaffen om je huis te verwarmen met stroom. De stroom die nodig is om de warmtepomp te kunnen gebruiken haal je uit de zonnepanelen. Op deze manier verwarm je de woning zonder gebruik te maken van gas. Je kunt dus heerlijke maaltijden bereiden in de keuken op een elektrische of inductie kookplaat. Wil je warm water voor in de keuken en badkamer, dan kun je er nog voor kiezen om een elektrische boiler aan te schaffen. Op deze manier heb je ook warm water op stroom in je huis. Met zonnepanelen gas besparen was nog nooit zo eenvoudig!

Welke zonnepanelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Het meest voorkomende zonnepaneel wordt gemaakt van silicium en worden kristallijn zonnepanelen genoemd. Dit zijn de blauwe of zwarte zonnepanelen met lijnen of vlokken in de zonnecellen. Er zijn ook flexibele zonnepanelen. Deze zijn iets goedkoper. Ze zijn buigzaam, maar daar tegenover staat dat ze een lager rendement hebben. Er bestaan ook glas zonnepanelen. Deze worden meestal gekozen vanwege het uiterlijk. Ze zijn namelijk zowel aan de voorzijde en de achterzijde van glas gemaakt. Doordat ze van glas zijn hebben ze een langere levensduur. Ze zijn stevig en laten minder vocht en vuil door.

Wat kosten zonnepanelen?
Een gemiddeld huishouden heeft een installatie van 12 zonnepanelen nodig. Dit kost ongeveer €5000. Je verdient dit bedrag na ongeveer 6 a 7 jaar terug. Je kunt de terugverdientijd verkorten door btw terug te vragen over de installatie en aanschafkosten. Dit scheelt toch weer 21%. De prijs hangt voornamelijk af van het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren. Daarnaast heb je natuurlijk een omvormer nodig en een monitoringssysteem. Deze zijn meestal inbegrepen bij een complete installatie.

Aandachtspunten in de aanschaf van zonnepanelen:
Er wordt niet alleen gekeken naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Dit is het vermogen wat een zonnepaneel oplevert. Hoe meer wattpiek, des te meer oplevering. Je moet op zoek gaan naar de beste garanties van de leverancier, fabrikant of importeur. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je alleen panelen met een CE-keurmerk aanschaft. Zonder dit keurmerk mogen de panelen niet verkocht worden in Nederland. Heb je een monumentale woning? Dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt om de zonnepanelen te laten installeren. Je kunt navraag doen bij de gemeente of contact opnemen met het omgevingsloket. Qua onderhoud is het fijn als je er zo min mogelijk zelf aan hoeft te doen. De meeste panelen hebben een vuilafstotende coating. Zolang de panelen goed geïnstalleerd zijn, worden ze grotendeels schoongespoeld door de regen.

Publicatiedatum: