Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

11e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam van start

Afgelopen weekend was de start van de 11e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), getiteld Nature of Hope. De tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, de hoofdlocatie van deze 11e editie, werd zaterdag geopend door Fleur Gräper-van Koolwijk, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Said Kasmi, Wethouder Onderwijs, Cultuur, en Evenementen Rotterdam. Met Nature of Hope toont de IABR manieren waarop ruimtelijk ontwerp en architectuur kunnen bijdragen aan behoud van natuur en biodiversiteit, herstel van ecologisch evenwicht en maatschappelijke verbetering.

De 11e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam vindt plaats van 29 juni tot en met 13 oktober 2024 en omvat de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, Botanical Monuments, (groene plekken door heel Rotterdam) en een uitgebreid publieksprogramma dat zondag van start ging met het openingssymposium Building ecologies – Nature in the city. Sprekers waren Emmanuel Pratt (Sweet Water Foundation) over regeneratieve buurtontwikkeling en verder Jeremy Till (MOULD), Baerbel Mueller ([APPLIED] FOREIGN AFFAIRS) en Pedro Aparicio-Llorente (APLO).


IABR-directeur Saskia van Stein geeft samen met architect en onderzoeker Janna Bystrykh en architect-onderzoeker en filosoof Catherine Koekoek uitleg over de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut in het bijzijn van o.a. Fleur Gräper-van Koolwijk - staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Said Kasmi-wethouder van Rotterdam. Foto credits: Jacqueline Fuijkschot.

"Er is ook veel om hoopvol over te zijn"
De IABR toont met Nature of Hope voorbeelden van architectuurpraktijken van over de hele wereld die hoop bieden voor nieuwe manieren van denken en handelen in de architectuur. Saskia van Stein, directeur Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: "De klimaatcrisis en de uitputting van natuurlijke grondstoffen stellen ons voor steeds urgentere uitdagingen, maar er is ook veel om hoopvol over te zijn. Wereldwijd komen steeds meer architecten, beleidsmakers en burgers in actie. Zij accepteren de huidige systemen die de ecologische en sociale crisis hebben veroorzaakt niet langer en tonen met innovatieve initiatieven dat het anders kan. Ze werken aan koolstofpositieve gebouwen, herstellen de ondergrond, verwerken inspiratie uit de natuur in hun ontwerp, veranderen wet- en regelgeving en versterken gemeenschappen."

Tentoonstelling Nieuwe Instituut
De IABR brengt dit jaar met de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur, meer dan 80 architecten, onderzoekers, ontwerpers en schrijvers bij elkaar. Samen laten ze zien hoe architectuur het ecologisch evenwicht kan herstellen door biodiversiteit en natuur als vertrekpunt voor een ontwerp te nemen.

Voorbeeld is het drieluik 'What Are We Waiting For?' [Waar wachten we op?], een interpretatie van De Tuin der Lusten (1480–1490) van Hieronimus Bosch, gezien door de lens van de wereldwijd afnemende biodiversiteit, de snelle groei van steden en de mogelijkheden van het ontwerpen. Het bouwwerk The Beacon laat zien hoe architectuur ingezet kan worden voor geweldloze directe actie. Het project heeft als doel om ruimte te bezetten, toeschouwers te inspireren en de verwijdering van demonstranten door de politie te bemoeilijken. Jeux des Joules onderzoekt de ruimtelijke opgave van de energietransitie. Want waar moeten de 50.000 transformatorhuisjes komen te staan, die Nederland nodig heeft om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit? Hoe moeten ze eruit zien? En kunnen ze meerdere functies vervullen?

Botanical Monuments
De Botanical Monuments zijn ruim 25 groene locaties in de stad. Een voorbeeld daarvan is Trompenburg, een botanische tuin van 8 hectare met bomen, vaste planten, bloembollen, een voedselbos en een woestijnkas. Of het Hefpark: dankzij buurtbewoners en vrijwilligers groeien op dit voorheen braakliggende terrein olijfbomen en tomaten en bloeien de boterbloemen. In het Hefpark staat de installatie Tailor-Made Water: een op maat ontworpen installatie van lokale en hergebruikte materialen waarmee regenwater opgevangen wordt voor bewatering van de (moes)tuinen. Ontwerp- en onderzoekspraktijk Dérive onderzoekt naar aanleiding van Nature of Hope de samenhang tussen de vele kleine en groene initiatieven die in opkomst zijn in Rotterdam en stedenbouwkundige masterplannen. Hoe kunnen inspanningen om van Rotterdam een natuurinclusieve stad te maken effectiever en zichtbaarder worden gemaakt? Waar zitten de blinde vlekken?

Publieksprogramma
Het publieksprogramma bestaat uit diverse symposia, rondleidingen, lezingen en elke woensdagmiddag in de zomer de gratis kinderworkshop 'Wonderbouwlijke Toekomst'. De events vinden plaats in het Nieuwe Instituut en bij verschillende Botanical Monuments. Op 11 juli is in het Essenburgerpark, een van de Botanical Monuments'Samenwerken in het Essenburgpark', een lunch waar de bijzondere verhalen van het park worden verteld. Aankomende events zijn verder rondleidingen door de curatoren van Nature of Hope Janna Bystrykh (6 juli), Catherine Koekoek (14 juli), Noortje Weenink (4 augustus), Alina Paias en Hani Salih. Onder het publieksprogramma valt ook de Practice Place: een ontmoetingsruimte waar gesprekken plaatsvinden en nieuwe allianties worden gevormd voor vernieuwing van de architectuursector. De bijeenkomsten worden gedocumenteerd in een 'levend archief' dat als nieuw narratief wordt gepresenteerd in het laatste weekend van de biënnale. De eerste Practice Place bijeenkomst, Bodem/Leven, vindt plaats op 12 juli.

Meer informatie:
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
iabr.nl

Publicatiedatum: