Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische machines verborgen in leegstaande meubelzaak

Op donderdag 27 juni ontdekten de een Duitse antikernenergieorganisatie dat het Russische staatsbedrijf Rosatom in het geheim productiemachines voor splijtstofelementen had verborgen in een voormalige meubelwinkel op een industrieterrein in het Duitse Lingen. Deze machines bevinden zich op anderhalve kilometer van de ANF-fabriek, in een hal gehuurd door Framatome ANF, de exploitant van de brandstofelementenfabriek. De activisten plaatsten een groot bord bij de locatie met de tekst 'Poetins geheime nucleaire machines'. Dat meldt het platform Laka.

Rosatom werkt samen met het Franse Framatome in een joint venture om splijtstofelementen te produceren in de fabriek in Lingen. Deze samenwerking heeft meer dan 10.000 bezwaren opgeroepen. Er bestaat in Nederland belangstelling voor de manier waarop deze machines het land binnenkwamen, mogelijk via een Russisch schip en een Nederlandse haven met een doorvoervergunning, vergelijkbaar met eerdere transporten van verrijkt uranium.


Het centrum van het Duitse Lingen. Foto ter illustratie: Dreamstime.

Bron: Laka

Publicatiedatum: