Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Gerolf Wiesenekker van De Schouw Witgoed:

"Als ondernemer in de keukenbranche is het moeilijk om vooruit te kijken"

"Als er weinig keukens verkocht worden, dan verschuift de focus bij veel bedrijven naar apparatuur, waarin wij als specialist actief zijn", vertelt Gerolf Wiesenekker van De Schouw Witgoed. "We merken, als we terugkijken op het eerste half jaar, dat de markt heel grillig is. De constante omzetflow wordt vaker onderbroken. Soms heb je dagen dat je denkt 'hebben ze vanmorgen de deur wel opengedaan?' afgewisseld met 'hebben alle klanten zitten wachten om tegelijk onze winkel te bezoeken?'. Er is geen touw aan vast te knopen. Ik heb het er ook met anderen over, niemand die het weet. Als ondernemer probeer je je vinger er achter te krijgen, want dat is interessante informatie, maar die is bijna niet te duiden", aldus Gerolf, die sinds 2021 volledig eigenaar is van De Schouw in Bussum nadat hij alle aandelen van het familiebedrijf overnam.


De broers Wim en Gerolf Wiesenekker (rechts) met op de voorgrond dochter Jenthe en de vorige eigenaresse en tante Betty Teeuwissen, die in 2021 de aandelen overdeed aan Gerolf.

De Schouw Witgoed in Bussum begon in 1936 als smederij, later kwamen daar gaskachels en centrale verwarming bij en inmiddels is het witgoedbedrijf ook gespecialiseerd in inbouwapparatuur en uitgegroeid van lokale winkelier tot landelijke speler met een eigen bezorg, montage- en service dienst.

"Wij zijn heel sterk in fornuizen", vervolgt Gerolf. "Als ergens in Nederland een provincie op slot zit omdat er geen elektriciteit kan worden geleverd, dan heeft dat direct gevolgen naar de vraag. Gas was vier, vijf jaar geleden bijna helemaal weg nadat ons land in een energietransitie werd gezet. Iedereen bestelde inductie. Zeker toen ook de gasprijzen explosief stegen. Inmiddels zien we weer een kentering. Mensen kiezen nu toch ook weer iets vaker voor de eenvoudigste oplossing en dat is een oud gasfornuis vervangen door een nieuw gasfornuis. Dat zal de komende tien jaar zeker zo doorpruttelen", verwacht hij.

Toegevoegde waarde
Zijn bedrijf kan niet op prijs concurreren met de grotere partijen, maar wel op het gebied van service. "We onderscheiden ons op andere vlakken. Vooral heel veel toegevoegde waarde creëren, door ook bijvoorbeeld het installatiewerk voor onze rekening te nemen als we een fornuis komen afleveren. Concurrenten moeten vaak een externe partij inschakelen die dan ook nog eens op een andere dag komt, met als gevolg dat een klant al gauw meerdere dagen vrij moet nemen. Wij proberen alles in één keer, plaatsen en installeren, omdat we alle kennis en kunde in eigen huis hebben. Op dat gebied steken we ons hoofd ook boven het maaiveld uit. Maar dat doen steeds meer partijen en daar ben ik blij om. Zo'n Expert-formule, die doet het gewoon goed", heeft Gerolf waardering voor een van zijn concurrenten.

Kookveldafzuiging
Een van de grootste trends in keukenland is op dit moment de kookveldafzuiging, die de afzuigkap meer en meer verdringt, omdat veel mensen zo'n ding die in de keuken hangt niet langer mooi vinden. "De vervangingsmarkt waarin wij zitten moet op dat gebied nog helemaal loskomen. Ze worden nu in vrijwel iedere nieuwe keuken geleverd. Maar ik verwacht dat steeds meer mensen terugkomen van kookveldafzuiging. Ik heb het thuis ook. Als je twee pannen achter elkaar wilt zetten, dan komt het al gauw moeilijk uit. Daarnaast is de afzuiging op zich goed met de juiste pannen, maar ook tal van andere factoren spelen een rol. Is bijvoorbeeld de ventilatie goed in je huis. Het is namelijk niet de meest logische weg dat kookluchten naar beneden gaan... Fabrikanten zullen met verbeteringen, maar ook met nieuwe ontwikkelingen moeten komen. Achterwandafzuiging is daar een goed voorbeeld van. Maar ik verwacht op dat gebied nog veel nieuwigheden", voorspelt Gerolf, die al ruim 25 jaar in de wereld van de keukenapparatuur actief is.

Volledig eigenaar
Drie jaar geleden werd hij volledig eigenaar van De Schouw, nadat hij de zaak van zijn tante Betty had overgenomen. De met haar ingezette koers hield hij echter aan. "Ik ben altijd gefascineerd door bedrijven die worden overgenomen en vervolgens met veel enthousiasme een ander pad gaan bewandelen. Soms hoor je dan dat de omslag te rigoureus geweest is met alle gevolgen van dien. Ik heb me altijd voorgenomen - en natuurlijk doe je bepaalde dingen anders - dat als je zaken anders wilt doen om die langzaam af te buigen. Dus nooit gelijk het roer omgooien. Klanten doen al jaren zaken met je om bepaalde redenen. Die kernwaarden moet je in ere houden", aldus Gerolf, die zeker regionaal een vaste klantenkring heeft, maar door internetverkoop ook landelijk actief is.

Hij is witgoed
Een collega zei ooit over Gerolf dat hij geen witgoed verkoopt, maar dat hij witgoed is. "Dat klopt", beaamt hij, om vervolgens met een voorbeeld te komen. "Ik was pas geleden in gesprek met Jeffrey Nicolai, tijdens een huisshow van Liebherr Appliances Netherlands. Hij had het er toen over dat er vakidioten zijn die zich in de avonduren in productinformatie verdiepen. Nou, zo'n vakidioot ben ik... hahaha! Je groeit daarmee op en je raakt erdoor bevlogen. Ik adem het bijna. Klinkt idioot, want wat is er nou allemaal zo spannend aan witgoed en keukenapparatuur... Maar ik leg er m'n hele ziel en zaligheid in. Daarom kan ik ook zo enorm balen als er bijvoorbeeld op het gebied van service iets niet goed gaat. Maar ja, je hebt niet alles in eigen hand", beseft hij.

Over vijf jaar
Ook de toekomst heeft Gerolf niet in eigen hand, zo blijkt. Want waar wil hij met zijn bedrijf over vijf jaar staan? "Dat is een moeilijke vraag die lastig is te beantwoorden. Het is een hele grillige, rare markt op dit moment. Er is geen touw aan vast te knopen waar we heen gaan. Als ik alleen al terugkijk naar de afgelopen vijf jaar, dan is er een bizarre transformatie geweest. Maar als ik een wens uit mag spreken, dan hoop ik dat ik klanten blij mag blijven maken, dat ons aanbod verder wordt vergroot en dat ons bedrijf nog stabieler wordt neergezet. Want neem zoiets als leasen van keukenapparatuur, zoals Bosch dat nu bijvoorbeeld aanbiedt. Is dat straks de standaard? Durf jij het te zeggen?"

Meer informatie:
De Schouw Witgoed
Nieuwe Brink 20
1404 KB Bussum
www.deschouwwitgoed.nl
[email protected]