Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deze effecten hebben populaire kleuren op je interieur

Je weet ongetwijfeld dat interieurstijlen een psychologisch effect op je geest hebben. Als je bijvoorbeeld voor een minimalistisch interieur gaat, dan heb je minder spullen en meer ruimte in je hoofd. Natuurlijk kan het effect van het interieur op de geest verschillen. Ieder mens is immers uniek. Maar het is wel interessant om te weten dat er ook wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van kleuren op de geest. Onder meer door enkele onderzoekers van de Universiteit van Westminster. Ze deden onderzoek naar de karaktertrekken van mensen en de kleuren die zij prefereren.


Foto ter illustratie: lounge bank Trentino

Maar het gaat nog verder dan dat: er bestaat zelfs zoiets als kleurentherapie. Bij deze vorm van therapie worden kleuren gebruikt om bepaalde gezondheidseffecten te bewerkstelligen. Denk daarbij aan kleurstraling, kleurenpunctuur en kleurbaden.

Het is wel belangrijk om te weten dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat kleurentherapie echt effect heeft. Maar het is wel duidelijk dat kleuren effect hebben op je gedrag en emoties. Maar welke emoties gaan meestal dan gepaard met populaire interieurkleuren?

Groen

Groene kleuren in het interieur doen het goed bij mensen die van de natuur houden. Je maakt vast weleens een wandeling door het bos en dan zie je, zeker in de zomer en lente, vooral veel groen. Je brein associeert deze kleur om die reden dan ook met de natuur. En tegelijkertijd weet je ongetwijfeld ook dat de natuur een rustgevende werking op je geest heeft. Na een wandeling door het bos voel je je ongetwijfeld een stuk beter.

Je hebt het idee dat je geest even tot rust is gekomen en dat je meer headspace hebt voor je creativiteit. Groene banken doen het dus ook goed in een ecologisch en duurzaam interieur.

Blauw

Een andere populaire interieurkleur is blauw. De kleur blauw heeft in de eerste plaats een belangrijke symbolische functie. De kleur staat namelijk voor vertrouwen en harmonie. Mensen die harmonie prefereren, doen er dan ook goed aan om deze kleur goed terug te laten komen in het interieur.

Psychologisch heeft blauw waarschijnlijk ook interessante effecten. Zo worden sommige mensen ontspannen van deze kleur en ook kan het een stressverlagende werking hebben.

Oranje

Ben je het type dat vrolijk in het leven staat en barst je ook van de energie? Dan is de kans groot dat de kleur oranje je aanstaat. Deze kleur kun je op verschillende manieren terug laten komen in het interieur. In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om enkele muren oranje te verven. Maar je kunt bijvoorbeeld ook posters met oranje kleuren ophangen en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Uiteraard zijn er nog veel meer kleuren die effect op je geest hebben, maar we hebben de bekendste nu wel besproken.

Bronnen:
www.color.com
www.wix.com
www.adobe.nl

Publicatiedatum: