Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flitspeiling onder Nederlanders over ‘afdankgedrag’ van meubels

In november 2023 heeft I&O Research, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het afdankgedrag van meubels onder 3.291 Nederlanders. Dit kwantitatieve onderzoek geeft inzicht in wat mensen doen met meubels die ze niet meer gebruiken, en waarom ze voor bepaalde methoden kiezen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie Nederlanders in de afgelopen twee jaar een gebruikt meubel hebben verkocht, weggegooid of weggegeven. Het betrof hierbij meubels die nog bruikbaar en niet (te) beschadigd waren.

  • Online verkoop en weggeven: 51% van de respondenten verkocht hun meubels online, terwijl 45% ervoor koos om ze weg te geven.
  • Kringloopwinkels en milieustraten: 28% bracht meubels naar een milieustraat en 27% naar een kringloopwinkel. Een kleiner percentage liet meubels ophalen door een kringloopwinkel (18%) of de gemeente (10%). Slechts 4% zette hun meubels op straat.


Foto: Dreamstime.

Motieven voor afdankgedrag
De belangrijkste redenen voor het afdanken van meubels variƫren afhankelijk van de gekozen methode:

  • Kringloopwinkels: Mensen brachten hun meubels naar kringloopwinkels vanwege de waarde van het meubel, om anderen blij te maken en het milieu te sparen.
  • Online Verkoop: De waarde van het meubel en het plezier dat anderen ermee hebben, waren de belangrijkste redenen om meubels online te verkopen.
  • Gemeenteophaal: Mensen die hun meubels door de gemeente lieten ophalen, gaven aan dat ze het zelf niet konden wegbrengen.
  • Op straat zetten: Gemak, gewoonte, het gebrek aan waarde van het meubel en het plezier dat anderen ermee hebben, waren de redenen om meubels op straat te zetten.
  • Milieustraat: Meubels werden naar de milieustraat gebracht omdat ze geen waarde meer hadden.

Waarde en kwaliteit bepalen afdankmethode
De waarde en kwaliteit van meubels spelen een grote rol bij de keuze van de afdankmethode. Duurdere meubels van hogere kwaliteit worden vaker verkocht, terwijl goedkopere meubels van lagere kwaliteit eerder aan de straat worden gezet.

Redenen voor afdanken en eenvoud van weggeven
De komst van een nieuw meubel is de voornaamste reden voor het afdanken van een oud meubel. De helft van de afgedankte meubels is nog in goede staat. Weggeven aan vrienden, familie of bekenden wordt als de eenvoudigste manier van afdanken ervaren.

Afspraak maken voor ophaal normaal
Het maken van een afspraak voor het ophalen van gebruikte meubels wordt als normaal beschouwd, terwijl het op straat zetten van meubels niet geaccepteerd wordt. Desondanks ziet een vijfde van de respondenten dit wel in hun buurt gebeuren.

Kosten van afdanken
Voor de helft van de mensen maakt het uit wat er met hun meubel gebeurt na het afdanken. Tegelijkertijd mag het voor de helft van de respondenten niets kosten om een meubel af te danken.

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers en andere betrokken partijen in de meubelindustrie, om beter in te spelen op het afdankgedrag en de voorkeuren van consumenten.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: