Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woongelofelijk Van Donzel met de billen bloot

Vorige week hield Woongelofelijk Van Donzel voor de derde keer Theaterpraat; een interne evenement waar ze effectief met elkaar communiceren, met Ad van Antwerpen als gespreksleider. Theaterpraat is een innovatieve benadering van interactieve vraag-en-antwoordsessies en brengt het managementteam en medewerkers bij elkaar voor openhartige gesprekken.

"Deze methode bevordert een cultuur van transparantie, wederzijds begrip en samenwerking. Vragen en eerlijke antwoorden staan centraal, waardoor barrières worden doorbroken, teamdynamiek wordt versterkt en we verder bouwen aan een cultuur van transparantie en vertrouwen. Steeds minder vragen betekent ruimte voor inspiratie en inzichten. Deze keer nodigden we Wil Michels uit voor een inspirerende sessie Fanstrategie", aldus Woongelofelijk Van Donzel.



Geen amateurtoneel
Het overwinnen van de angst om vragen te stellen begint met het bevorderen van een cultuur van open communicatie en vertrouwen. Door een veilige ruimte te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun vragen, zorgen en onzekerheden te uiten, kun je de voedingsbodem van geruchten en misverstanden wegnemen. Wij zochten naar een manier om een paar keer per jaar voor de hele groep te gaan staan én medewerkers aan te moedigen juist wel hun vragen te stellen.

"Het was beter dan verwacht. Ik was vooraf enigszins sceptisch, omdat mensen zich in zo'n situatie gesterkt kunnen voelen om juist kritiek te uiten. Uiteindelijk was er juist een situatie met veel wederzijds begrip, wat leidde tot open gesprekken."

Begrip en draagvlak
Op een avond in maart kwam het voltallige team bij elkaar in Take Ten, een bioscoop in Uden, voor de première van Theaterpraat. Alle vragen die vooraf, eventueel anoniem, ingezonden waren, kwamen op het witte doek voorbij. Met het hele team in de bioscoopstoelen en het MT net voor het scherm werden alle vragen oprecht, eerlijk en zo transparant als mogelijk beantwoord.

"Hoewel we bij ons spreken van een platte organisatiestructuur, kozen we ervoor om de medewerkers in theateropstelling letterlijk boven het MT te plaatsen om zo hun stem te versterken. De vragen werden onderverdeeld en besproken in drie categorieën: visie en toekomst, arbeidszaken en cultuur. Of het nu een korte vraag was, zoals 'Waarom komt ons vakantiegeld in juni?' of uitgebreide vragen over visie, toekomstplannen en communicatie onderling, er volgde altijd een verdiepend gesprek", aldus Woongelofelijk Van Donzel.

De gespreksleider Ad van Antwerpen, betrokken bij cultuursessies binnen Van Donzel, zorgde ervoor dat alle stemmen gehoord werden, inclusief die van minderheden. Een interactief gesprek gaat verder dan een eenvoudige meerderheidsstemming en erkent het belang van het begrijpen en aanpakken van diepere vraagstukken.

Het resultaat was een open gesprek waarin ruim 20 vragen met begrip en draagvlak beantwoord werden en een interactief geheel. Door als leidinggevende actief te luisteren en oprecht geïnteresseerd te zijn in de vragen en behoeften van de medewerkers, geven ze hen het vertrouwen dat hun stem gehoord wordt en dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling, ook bij het management.

"Het aanmoedigen van het stellen van vragen en het bieden van duidelijke antwoorden legt een fundament voor effectieve communicatie en betere besluitvorming. Wanneer medewerkers zich vrij voelen om vragen te stellen, kunnen misverstanden worden verhelderd en eventuele knelpunten in de workflow worden opgelost. Bovendien stimuleert het stellen van vragen een cultuur van continu leren en verbeteren, waarin medewerkers worden aangemoedigd om nieuwe ideeën en perspectieven in te brengen. Dit versterkt ook de algehele samenwerking en prestaties van het team. Er ontstaat een sfeer van samenwerking, waarin iedereen bijdraagt aan het gezamenlijke succes", besluit Woongelofelijk Van Donzel.

Meer informatie:
Woongelofelijk Van Donzel
Industrielaan 12
5405 AB Uden
0413 26 25 39
[email protected]
www.vandonzel.nl

Publicatiedatum: