Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
En verplaatst ook nog eens 700 banen van Duitsland naar Polen

Miele ziet geen betere oplossing en schrapt 600 arbeidsplaatsen

Veel bekender dan de reclameslogan van Miele bestaan ze niet: 'Er is geen betere'. Volgens Miele Nederland werd de zinspreuk bedacht in 1955. Inmiddels voert het bedrijf weer het motto waar het 125 jaar geleden ooit mee begon: Immer Besser ('altijd beter').
Maar bedrijfseconomisch gaat het niet best. Uitgerekend nu de witgoedfabrikant bijna jarig is (opgericht op 1 juli 1899) moet Miele mensen ontslaan. De producent van wasmachines, drogers, vaatwassers, stofzuigers, koffiemachines en koelkasten schrapt 1300 banen in vooral Gütersloh, waar zowel het hoofdkantoor als de grootste fabriek van Miele staat. Dat meldt dagblad Trouw.


Ondanks de herstructureringen blijft Miele's wereldwijde personeelsbestand groot. Foto © Tupungato | Dreamstime.com.

Door de afgenomen vraag naar huishoudelijke apparaten en stijgende kosten voor materiaal, energie en personeel, ziet Miele zich genoodzaakt om ingrijpende maatregelen te nemen. Het bedrijf verplaatst 700 banen naar Polen en schrapt 600 arbeidsplaatsen verspreid over Duitsland. Deze beslissing wordt genomen omdat productie in Polen, waar de kosten voor fabriekspersoneel lager zijn, aanzienlijk goedkoper is.

Volgens Olaf Zwijnenburg, retailspecialist bij Rabobank, is dit een dubbelzijdig bericht: slecht nieuws voor de werkgelegenheid in Duitsland, maar positief voor de Europese maakindustrie, omdat de productie en werkgelegenheid binnen de regio blijven.

Historisch gezien hield Miele vast aan productie in eigen land, maar economische druk dwingt het bedrijf nu anders te handelen. Ondanks de herstructureringen blijft Miele's wereldwijde personeelsbestand groot, met ongeveer 23.000 werknemers, waarvan de helft in Duitsland.

Miele heeft eerder dit jaar aangekondigd 2700 banen te schrappen om kosten te besparen. De afname in vraag naar hun producten, mogelijk veroorzaakt door een algemene dip in de consumentenelektronica en verzadiging na de coronajaren, speelt hierbij een rol. In het boekjaar 2022 behaalde Miele een recordomzet van 5,43 miljard euro en had het meer personeel dan ooit tevoren.

Het is nog onduidelijk wat de impact van deze maatregelen zal zijn voor Miele Nederland. Een woordvoerder spreekt van 'een uitdagende situatie' en geeft aan dat de gevolgen buiten Duitsland nog worden onderzocht en later bekendgemaakt zullen worden.

Bron: Trouw

Publicatiedatum: