Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorg over internetcriminaliteit stijgt fors

De angst onder Nederlanders om slachtoffer te worden van internetcriminelen stijgt fors. Dat blijkt deze week uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Interpolis. Zo'n 55% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de gevaren van cybercrime en de gevolgen daarvan. Ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van een significante stijging van 15 procentpunt.

Volgens de meest recente versie van de Woonmonitor, die wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O, vrezen Nederlanders het meest voor identiteitsfraude, voor aan- en inkoopfraude en om gehackt te worden op hun bankrekening. Maatregelen die mensen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van internetcriminaliteit, zijn onder andere het controleren van afzenders van berichten (83% meestal/altijd) en het installeren van updates (81% meestal/altijd) en antivirusprogramma's (73% meestal/altijd). Passwordmanagers (43% meestal/altijd) en VPN-verbindingen (32% meestal/altijd) worden minder gebruikt. Een derde ziet die als niet nodig Toch zijn dat bewezen 'tools' die het criminelen lastig maken.


Foto: Dreamstime.

Schaamte
Een kwart van de Nederlanders (26%) had afgelopen jaar te maken met phishing, waarvan vaker niet dan wel een melding wordt gedaan. "We zien dat schaamte bij slachtoffers een grote rol speelt en dat zij er daarom vaak niet over praten met familie en vrienden. Aangifte doen bij de politie blijft dan ook uit. En dat terwijl het nodig is om elkaar te informeren om zo meer leed te voorkomen. Of om emotionele schade te verwerken. Die is toch vaak groot. Dat wordt onderschat", stelt Mireille van den Boom van Interpolis.

Cybercheck
Interpolis focust op preventie en gedragsverandering. Een voorbeeld van wat Interpolis heeft ontwikkeld om bij mensen meer bewustwording te creƫren en gedrag te veranderen is de zogeheten Cybercheck. Van der Boom: "Daarmee bieden we mensen direct inzicht in hun online gedrag. Het doel is om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. De Cybercheck is er om aan de hand van verschillende thema's en vragenlijsten je online veiligheid te vergroten. Na het invullen van de Cybercheck weet je hoe je er op de verschillende thema's voor staat."

De Woonmonitor
In opdracht van Interpolis wordt 4 keer per jaar de Woonmonitor uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O. In deze editie, die voor het derde opvolgende jaar wordt opgesteld, komen diverse onderwerpen uit het domein wonen aan bod. Naast internetcriminaliteit zijn dat onder andere 'tevredenheid van woning en buurt, veiligheid woning en duurzaamheid en klimaatbestendig wonen'. Aan dit onderzoek hebben 2034 zelfstandig wonende Nederlanders van 18 en ouder meegewerkt. De online vragenlijst kon worden ingevuld van 15 april tot en met 23 april. De resultaten zijn gewogen op leeftijd en geslacht zodat zij een representatief beeld vormen van Nederlanders die zelfstandig wonen.

Meer informatie:
Interpolis
www.interpolis.nl

Publicatiedatum: