Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

40% woonondernemers heeft één of meerdere vacatures uitstaan

Maar liefst 40% van de woonondernemers heeft één of meerdere vacatures uitstaan voor vakmensen zoals vloerenlegger, keukenmonteur of ander vakpersoneel en bijna de helft zet ZZP'ers in om het tekort op te lossen. Belangrijkste redenen om met ZZP'ers te werken, zijn de flexibiliteit en het niet kunnen vinden van de juiste vakmensen (48%). Dit blijkt uit een peiling van INretail onder leden die actief zijn in de segmenten woningstofferen (vloer en raam), keukens en parketvloeren.

Voor het vinden van nieuwe vakmedewerkers worden voornamelijk het eigen netwerk, website of social media ingezet. De helft van de ondervraagden maakt gebruik van online vacaturesites. Opvallend is dat een kwart van de ondernemers die personeel zoekt, gebruik maakt van scholen als middel om nieuw personeel te werven. Bij veel bedrijven is er behoefte aan instroom van jonge mensen en scholing. Ruim 80% is een erkend leerbedrijf en kan leerling vakmensen opleiden. Bijna de helft van de ondernemers heeft behoefte aan een vorm van scholing op het gebied van vakmanschap. Ondanks het grote aantal vacatures zijn er maar weinig ondernemers die een leerling hebben voor het komende schooljaar. Positieve uitkomst is dat maar liefst 70% van de retailers bereid is om het vak te promoten. Zij bieden de mogelijkheid voor bijvoorbeeld een snuffelstage, willen deelnemen aan open dagen van opleidingen of zijn bijvoorbeeld bereid om een gastles te geven.


Foto: Dreamstime.

Commentaar Rabobank
"Het aantal vacatures voor vakmensen zal zeker niet afnemen. Naar verwachting blijft de vraag naar ambachtelijk geschoolde medewerkers de komende jaren minimaal gelijk of neemt zelfs toe. Het is dan ook de verwachting dat het een hele uitdaging zal zijn om interieurvakmensen te vinden. Brancheorganisatie INretail heeft de laatste jaren verschillende initiatieven ontwikkeld om ondernemers te ondersteunen bij het vinden van vakmensen. Voor het project Interieurvakman m/v, wordt er nauw samengewerkt met de sector en de scholen om de vakopleidingen te promoten. En met het ontwikkelen van Vacaturesite Wonen heeft de woonbranche een eigen gratis vacaturesite. De bekendheid van deze initiatieven is helaas nog laag. Ook de bekendheid over de diverse vakopleidingen bij ROC's en vakscholen is helaas nog steeds heel laag, terwijl juist in het opleiden van jongeren kansen liggen voor de markt", aldus Rabobank.

Bron: Rabobank Retail Update

Publicatiedatum: