Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

Hoe helpt een aankoopmakelaar jou aan een droomwoning?

Lukt het niet om een droomwoning te vinden, of wil je snel een woning kopen? Dan is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. In dit artikel vertellen we precies hoe een aankoopmakelaar je kan helpen, van de zoektocht tot het ondertekenen van het koopcontract.


Foto: Dreamstime.

Grotere keuze
Een aankoopmakelaar beschikt over een professioneel netwerk, helemaal als deze al meerdere jaren actief is in een bepaalde regio. Zo profiteer je via een aankoopmakelaar regio Utrecht bijvoorbeeld van een groter huizenaanbod, waardoor je ook eerder een woning zal vinden die past bij jouw wensenlijstje. Van een goede aankoopmakelaar ontvang je tips over woningen die nog maar net op de markt zijn gekomen of zelfs nog niet eens openbaar te koop zijn gezet, zodat je al een hoop andere huizenzoekers achter je laat.

Als eerste bezichtigen
Dit is niet alles. Want naast als eerste op de hoogte te worden gebracht van het huizenaanbod, kun je via een aankoopmakelaar woningen ook sneller bezichtigen. Afspraken om een woning te gaan bekijken hoef je niet eens zelf te regelen, want dit is iets dat de aankoopmakelaar voor je doet. Deze zal je ook vergezellen tijdens de bezichtiging, om een beter beeld te krijgen van de woning, de (taxatie)waarde en alle plus- en minpunten.

Inschatten van risico's
Vooral de eerder genoemde minpunten zijn belangrijk om in de gaten te houden. Huizenzoekers kijken vaak met een roze bril naar een woning, waardoor er geen rekening wordt gehouden met eventuele gebreken of renovaties die moeten worden gedaan. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen en deze dingen meenemen in het onderhandelingsproces, mocht je overgaan tot het doen van een bod.

Bemiddeling bij het bieden
Op de vraag "wat kost een aankoopmakelaar?" is het antwoord makkelijk. Een goede aankoopmakelaar kost namelijk niets, totdat je daadwerkelijk een woning koopt en het koopcontract ondertekent. Op dat moment betaal je voor de dienstverlening en de prijs is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor is de prijs van de woning, waarbij je meer betaalt voor een duurdere woning. De courtage van een aankoopmakelaar varieert van 3.000 tot 8.000 euro.

Administratieve hulp
Tenslotte helpt een aankoopmakelaar je bij het afronden van de verkoop en de bijbehorende papierwinkel. Er komt namelijk heel wat kijken bij het kopen van een woning, denk aan erfdienstbaarheden, een vereniging van eigenaren en het bestemmingsplan dat van toepassing is. Zaken waar makelaars dagelijks mee te maken hebben, maar waar je als (toekomstige) huizeneigenaar waarschijnlijk helemaal niets van af weet.

Vragen stellen
Bij een aankoopmakelaar kun je ook terecht voor al je vragen, zodat het daadwerkelijk mogelijk wordt om snel een beslissing te nemen en jouw droomwoning uiteindelijk op je naam kan worden gezet. Deze vragen kun je uiteraard ook aan de verkopende partij stellen, maar dan zal er altijd iets blijven knagen, aangezien een verkoopmakelaar natuurlijk in het belang van de verkoper handelt. Een aankoopmakelaar is er echt voor jou en het behartigen van jouw woonwensen. Zodat jij je alvast kunt gaan verdiepen in andere dingen, zoals de inrichting van je woning.

Publicatiedatum: