Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

&Tradition brengt Ax stoel opnieuw uit, ontworpen door Hvidt & Mølgaard in 1950

Ontworpen door Hvidt & Mølgaard in 1950 voor &Tradition, heeft de AX stoel een unieke culturele herkomst in de wereldwijde context van de periode na de Tweede Wereldoorlog, die een explosie van innovatie inluidde met de democratisering van het ontwerp.

Het Deense ontwerpersduo had al naam gemaakt met het succes van hun Portex-serie uit 1944, een lichtgewicht reeks stapelbare, plat verpakte houten en gelamineerde fineermeubelen speciaal ontworpen voor internationale export. Het was een benadering die voldeed aan de groeiende behoefte om betaalbare meubelen te produceren voor de massa.

Om hierop in te spelen, werden talenten van over de hele wereld uitgenodigd om deel te nemen aan de 'Internationale Competitie voor Low-Cost Meubelontwerp' in 1948, geïnitieerd door het Museum of Modern Art in New York. Hvidt & Mølgaard namen deel met verschillende ideeën voor een nieuwe reeks meubelen in gelamineerd hout. De competitie trok veel van hun tijdgenoten aan, zoals Hans J. Wegner, Charles Eames, Robin Day, Marcel Breuer en Marco Zanuso, onder anderen, in een breed gepubliceerd evenement dat een keerpunt in het ontwerp markeerde.

De wereldwijde blootstelling die ze ontvingen van de MoMA-competitie leidde ertoe dat Hvidt & Mølgaard vervolgens de Ax-collectie ontwierpen, geproduceerd in gelamineerd fineer, wat de uitgebreide benadering van de ontwerpers tot het ontwerp demonstreerde, waarbij ook rekening werd gehouden met constructie, productie en verpakking voor overzees transport. De serie maakte gebruik van een nieuwe technologie van die tijd met het eerste industrieel gevormde triplex in drie dimensies, ontworpen om ongekend comfort te bieden - zonder de noodzaak van bekleding.

Visueel is een van de meest opvallende kenmerken van de AX stoel de continue curve van de armleuning, die lijkt te zijn voortgekomen uit het frame, weerspiegeld in de curve die van de rug naar de voorkant van de zitting loopt.

Meer informatie:
&Tradition
[email protected]
www.andtradition.com

Publicatiedatum: