Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Faillissementen hebben beperkte invloed op winkelleegstand

In de afgelopen jaren zijn er faillissementen geweest van verschillende bekende winkelketens en nog steeds zijn er enkele waar sluiting dreigt. Hoewel de leegstand recent iets is gestegen naar gemiddeld 6,3%, wordt toename van beschikbare winkelruimten door faillissementen vaak beperkt door een doorstart of overname. Ongeveer 1 op de 3 winkels komt namelijk niet leeg te staan. Wanneer dat wel het geval is, zijn er verschillen. Zo worden winkelunits die beschikbaar komen in wijkwinkelcentra en de top 15 binnensteden gemiddeld sneller opgevuld dan in andere winkelgebieden. Dat blijkt uit een analyse gemaakt door CBRE van faillissementen van 30 bekende ketens in de afgelopen vijf jaar.


Foto: Dreamstime.

Doorstarten en overnames
Kijkshop, BCC, Big Bazar, Perry Sport, Intertoys en CoolCat zijn voorbeelden van bekende winkelketens die in de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Sommige hebben een doorstart gemaakt of zijn overgenomen. Hierbij wordt vaak alsnog een deel van de winkels gesloten. Andere formules zijn geheel uit het straatbeeld verdwenen. De stijging van het aantal faillissementen betekent een terugkeer naar een normaler niveau, na een tijd van uitzonderlijk weinig faillissementen. Dat retailers het door gestegen kosten zwaar hebben is duidelijk, maar het huidige aantal faillissementen in Nederland is vergelijkbaar met het niveau van het langjarige gemiddelde van vóór de Covid-19 uitbraak en is dus niet schrikbarend hoog. Bovendien creëert nieuwe beschikbaarheid van winkelruimten ook weer kansen voor nieuwkomers en andere retailers. Neem bijvoorbeeld de voormalige BCC-locaties, waar formules als Coolblue, Electro World en MediaMarkt nieuwe filialen openden. Of neem de Frasers Group, die op meerdere locaties posities wil overnemen van Sports Unlimited Retail, het failliete moederbedrijf van Aktiesport, Perry Sport en Sprinter.

Uit een analyse van faillissementen van 30 bekende grote ketens in de afgelopen vijf jaar blijkt dat de beschikbaar gekomen winkels gemiddeld na ongeveer 1,5 jaar opgevuld zijn. Dit is inclusief winkels die een doorstart hebben gemaakt of zijn overgenomen. Verhuur gaat gemiddeld genomen het snelst bij wijkwinkelcentra en duurt het langst bij stadsdeelcentra. Bij opvulling in de binnensteden is er een groot verschil tussen de top-winkelsteden en de minder populaire binnensteden. Voor de top vijf binnensteden – bestaande uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven – is de gemiddelde beschikbaarheidsduur met 1¼ jaar relatief laag. Ook de gemiddelde leegstand is hier met 6,1% relatief beperkt. Voor de nummers 6-15 ligt de leegstand met 7,7% hoger, maar de beschikbaarheidsduur uit de analyse is maar net iets langer dan die bij de top vijf. Het gaat daarbij om steden als Maastricht, Groningen, Haarlem en Den Bosch. In kleinere binnensteden buiten de top 15 is zowel de leegstand als de leegstandsduur vaak een stuk hardnekkiger.

Lees hier de complete analyse van CBRE.

Publicatiedatum: