Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Caspar Schellekens, eigenaar van De Paal Parket:

‘Als parketteur ben je de laatste spil in een (ver)bouwtraject’

De markt voor houten vloeren is de laatste jaren in rap tempo veranderd. Denk alleen al aan de opkomst van pvc. Toch is er ook nog altijd vraag naar parket en is er meer dan genoeg werkgelegenheid in deze branche. Iemand die hier alles over kan vertellen, is Caspar Schellekens, eigenaar van De Paal Parket in Schijndel. De vraag aan hem is: hoe zorg je ervoor dat jonge mensen voor dit vak kiezen?

“Het is een kwestie van altijd je ogen openhouden en een goed beeld van het vak geven”, zegt Caspar. “Dat hebben we begin november 2023 gedaan tijdens de DoeDag op het Elde College in Schijndel. Hierbij konden basisschoolleerlingen bij ons een vloertje leggen, zo’n opdrachtje doen we ook tijdens de regionale scholenmarkt. In coronatijd hebben we zelfs een parketlegwedstrijd gehouden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Een van de jongens die toen meedeed, werkt nu bij ons als zaterdagmedewerker. Je ziet het snel genoeg als iemand gevoel voor het vak heeft.”


Caspar Schellekens, eigenaar van De Paal Parket.

Erkend leerbedrijf
Caspar is zelf 25 jaar geleden het vak ingerold. Zijn vader zat in de meubels, hij koos voor houten vloeren. Zelf de hamer in de hand nemen heeft hij maar even gedaan, ondernemen bleek al snel veel meer zijn passie te zijn.

De Paal Parket groeide in 25 jaar tijd uit van een ‘solopitter’ naar een professioneel houten vloerenbedrijf met 25 medewerkers. Ook is het een erkend leerbedrijf en draait er standaard een BBL-leerling mee. Caspar: “Die gaat dagelijks met een vloerenlegger mee op pad, in principe altijd iemand die bij de leerling past en altijd dezelfde vloerenlegger. Een klus begint doorgaans met sjouwen, maar de leerling krijgt ook echt de kans om te helpen met het inlijmen van de vloer. Op een gegeven moment mag er bijvoorbeeld een eenvoudige kamer rechttoe rechtaan dicht worden gelegd. Uiteraard heeft de één het sneller onder de knie dan de ander en heeft iedereen zijn of háár eigen kwaliteiten. Ik zeg ‘háár’ omdat wij hier ook een dame hebben lopen die inmiddels dé trapspecialist is binnen ons bedrijf. Het is mooi dat ook steeds meer meiden kiezen voor dit mooie vak.”

Samenwerken
De ondernemer hecht veel waarde aan de samenwerking met scholen. Hij noemt het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam, ROC Midden Nederland in Nieuwegein en het SUMMA College in Eindhoven als goede plekken waar je een ambachtelijk vak in de woonbranche kunt leren. “Ik denk dat het vak landelijk goed onder de aandacht wordt gebracht nu, maar het is nog wel lastig om leerlingen vanaf de middelbare school onze kant op te krijgen. Dat heeft vooral te maken met onze ligging in Brabant. Als je bijvoorbeeld metselaar wilt worden kun je overal in Nederland een opleiding doen, bij parketleggen is dat heel anders. Aan ons de taak om het vak van parketteur zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. De opleiding wordt ieder jaar beter en wij gaan graag in de nabije toekomst graag de samenwerking aan met het SUMMA College aan. Denk aan gastlessen parket leggen voor de opleiding Interieurvakman.”

Ruimte voor meer BBL-leerlingen
Caspar zou heel graag meer BBL-leerlingen onder zijn hoede nemen bij De Paal Parket. “Het vak verdient het om meer jonge talenten op te leiden. Als parketteur ben je doorgaans de laatste spil in een verbouwing. Als de vloer ligt, is het af. Je werkt dus iedere keer weer naar een mooi eindresultaat toe. Wij hadden al enige tijd voorzien dat de branche in wat zwaarder weer zou komen en denken dat er juist nú ruimte is om goede senior-parketteurs aan te nemen. Dan hebben we óók ruimte om meer junior-parketteurs op te leiden!”

Meer informatie:
Interieur-Vakman
www.interieur-vakman.nl

Publicatiedatum: