Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NK Tegelwippen stapelt record op record

Ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in totaal ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! In 2022 waren dit 2,8 miljoen tegels. Daarnaast nam een recordaantal van 173 gemeenten deel aan het kampioenschap om onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser te maken. Vandaag kondigt de organisatie de winnende gemeenten aan. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Arnhem verwijderde de meeste tegels (461.850), ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels, en wint daarmee de enige echte gouden tegel.



82 voetbalvelden meer groen
Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met 50% van alle Nederlandse gemeenten (173). Door initiatieven zoals buurtacties, tegeltaxi’s en ontelbaar veel (gevel)tuintransformaties zijn door bewoners en gemeenten tegels in recordtempo verwijderd. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Op basis van gewipte tegels per inwoner is dit jaar Halderberge kampioen. Per inwoner werden daar 4,3 tegels verwijderd.

In absolute aantallen ging Arnhem voor de winst: hiervoor haalde de gemeente zelfs hele straten overhoop. Het resultaat mag er zijn, met 10% van het totaal aantal tegels en een record van maar liefst 462 duizend tegels. Morgen (16 november) wordt de kampioen gehuldigd en viert Arnhem deze overwinning met een groots feest waar Wethouder Cathelijne Bouwkamp de prijzen in ontvangst neemt.



Gekte om groen: van rappende wethouders tot tegelwipwagens
De gekte om groen geluk sloeg om zich heen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Massaal pakten bewoners, ondernemers, scholieren en burgemeesters de schep op en droegen hun steentje bij op eigenzinnige wijze. Zo reden Tegeltaxi’s af en aan, zette Maashorst een rappende wethouder in, veroverde Zwartewaterland de groene harten van haar inwoners met een heuse Tegelwipwagen, en werd met carnaval in ‘t Kielegat (Breda) de winst van vorig jaar nog eens gevierd in tegelwip-stijl.

Daarnaast ontmoetten bekende rivalen Rotterdam en Amsterdam elkaar opnieuw in de Klassieker. Na twee keer verlies herpakte Rotterdam zich met onder meer een ‘win een groene straat actie’ en bracht daarmee de stand op gelijkspel (2-2). En ook in het klassement van middelgrote gemeenten is tot aan de laatste minuut de strijd gestreden: op de valreep won Vlaardingen van Dijk en Waard en ging ervandoor met de gouden schep.

Voor Lianne van Kalken (Wethouder Groen, Klimaatadaptatie - gemeente Vlaardingen) was de winst een grote verrassing: “Aan het begin van het NK hadden we een hele lijst met vergroeningsmogelijkheden liggen. Het laatste staartje van de competitie was daarom extra spannend: we waren nerveus onze tweede plek te verliezen. Dat dit er uiteindelijk toe leidde dat we bovenaan kwamen te staan, had ik niet durven hopen.

Meer natuur in de stad
Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.

“Ook al is de wedstrijd nu afgelopen, wij blijven wippen”, zegt Thomas Melisse (Wethouder Openbare Ruimte - gemeente Halderberge). “Onze droom is dat alle straten, pleinen en tuinen zo zijn ingericht dat er een gezonde, comfortabele en toekomstbestendige leefomgeving ontstaat. Stenen weghalen en groen (veel) meer ruimte geven is een van de maatregelen om die droom te realiseren.”

Dit jaar raakte niet alleen Nederland maar ook Vlaanderen in de ban van het Kampioenschap Tegelwippen. Het ultieme doel van de organisatie is om aan het eigen succes ten onder te gaan. “Dat er geen wedstrijd meer nodig is omdat er geen zinloze verharding in Nederlandse en Vlaamse tuinen meer te vinden is”, zegt mede-initiatiefnemer Eva Braaksma van creatief bureau Frank Lee. Voorlopig liggen de kansen nog voor het oprapen. “Volgend jaar starten we op 21 maart met een nieuwe editie van het NK Tegelwippen.”

Meer informatie:
NK Tegelwippen
www.nk-tegelwippen.nl

Publicatiedatum: