'Sinds de eerste helft van 2022 zien steeds minder bedrijven hun omzet toenemen, en neemt ook het percentage met een lagere omzet toe. Deze trend zet zich voort in de eerste helft van 2023. Daarnaast stond ook de investeringsbereidheid onder druk. Net als bij voorgaande metingen blijven respondenten negatief over het komende halfjaar'. Dat meldt Kees Hoogendijk (zie foto), directeur CBM, in de zestiende editie van de tweejaarlijkse conjunctuurmonitor met de resultaten over de 1e helft van 2023. Aan deze enquĂȘte deed 30% van de leden mee. 168 ondernemers vulden de vragenlijst in.
In de branche is over de hele linie een verslechtering van de resultaten zichtbaar op bijna alle indicatoren. Het aantal bedrijven dat beter presteerde dan een half jaar eerder daalde aanzienlijk, terwijl het aantal bedrijven dat slechter presteerde fors toenam. Bij woonmeubelfabrikanten was de balans sterk negatief.
In de eerste helft van 2023 ervoer 41% van de bedrijven een omzetgroei, wat resulteerde in een daling van 8% in een half jaar en een afname van 22% in een heel jaar. Daarnaast nam het percentage bedrijven met een hogere orderintake (42%) en meer offerteaanvragen (19%) ook aanzienlijk af. Aan de andere kant groeide het percentage bedrijven met een lagere omzet van 13% naar 35%. Bovendien daalde bij 1 op de 3 bedrijven de orderintake (34%) en het aantal offerteaanvragen (30%). Het scoringspercentage op offertes was eveneens negatief, met slechts 10% die beter scoorde, terwijl 27% van de bedrijven slechter presteerde op offertes.
Het bedrijfsresultaat vertoonde een neerwaartse trend. Bij 1 op de drie (34%) respondenten groeide het bedrijfsresultaat, een daling van 9%, maar bij ruim 1 op de 4 (27%) verslechterde dit. De bezetting van de productiecapaciteit verbeterde bij 22%, maar verslechterde bij 29%, waarbij ook hier de balans negatief doorsloeg.
Op het totaalbeeld daalde het percentage bedrijven dat meer personeel aannam van 24% naar 19%, min of meer vergelijkbaar met de woonmeubelindustrie. Toch was ook hier de balans negatief, met meer bedrijven die minder personeel aannamen. Bij de toeleveranciers groeide het percentage dat meer personeel aannam van 12% naar 23%.
Wat betreft de groei van investeringen was er een lichte daling in het totaalbeeld, met een positieve balans bij interieurbouwers, maar een negatieve balans bij woonmeubelfabrikanten. Investeringen stegen bij 27%, maar daalden bij 33% van de woonmeubelfabrikanten. Het percentage toeleveranciers dat meer investeerde groeide flink, van 18% naar 38%, terwijl bij 38% de investeringen daalden.
Voor de verwachtingen van de tweede helft van 2023 is de balans qua omzetverwachtingen licht negatief. 27% verwacht groei, terwijl 28% een afname van de omzet voorziet. Daarnaast verwacht 23% een hogere orderintake, terwijl 30% een lagere intake verwacht. Qua bedrijfsresultaat verwacht 29% een toename en 22% een afname. Ongeveer 1 op de 5 bedrijven verwacht een verslechtering van het bedrijfsresultaat en de investeringen.
De verwachtingen van woonmeubelfabrikanten voor de tweede helft van 2023 wijken sterk af van het totaalbeeld en tonen een sterk negatieve balans. Bij de toeleveranciers zien we een soortgelijke negatieve balans. Qua omzet, bedrijfsresultaat en investeringen scoren zij nog negatiever. In de eerste helft van 2023 heeft 58% van de bedrijven winst gemaakt, terwijl 42% geen winst maakte en 14% verlies rapporteerde. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers niets zeggen over de omvang van de winst of het verlies, maar alleen over de trend.
Klik op de afbeelding voor een grotere geheel.
CBM is de branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie. In totaal vertegenwoordigt CBM ongeveer 550 leden.
Lees hier het complete rapport.