Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cao-onderhandelingen Interieurbouw en Meubelindustrie

FNV: loonbod werkgevers blijft flink achter

Tijdens de cao-onderhandelingen op 8 november zijn de belangrijkste verschillen tussen het FNV en de werkgevers aan de orde gekomen, waarover de vakbond uiteindelijk tot afspraken willen komen. Een paar punten van verschil lichten ze toe.



'Loonbod werkgevers blijft flink achter'
Loon: met stip het belangrijkste onderwerp bleek uit de enquête onder de FNV leden en niet-leden.

Dit wil het FNV:

  • Een loonsverhoging van 11,5%. Hiermee wordt de koopkracht die de afgelopen jaren sterk is gedaald grotendeels gerepareerd. Door het stijgen van het minimumloon moet het loongebouw dat we in 2022 hebben ingevoerd, daarop aansluiten.
  • Afschaffing van het jeugdloon vanaf 18 jaar. Zo krijgen de jongere werknemers een betere basis voor een financieel onafhankelijke toekomst.

"Het is duidelijk dat werkgevers een ander idee hebben over de loonsverhoging die nodig is om de sterk gedaalde koopkracht te repareren. In de onderhandelingen komen de werkgevers nu niet verder dan zo’n 5% voor de meeste lonen. Een heel groot verschil dus. En jeugdloon vanaf 18 jaar afschaffen zien ze helemaal niet zitten", legt het FNV uit.

Afspraken over reiskostenvergoeding
Hoewel veel bedrijven een reiskostenvergoeding voor woon-werk hebben, is er niets over afgesproken in de cao. "Wij willen dat wel, zodat alle werknemers goed worden gecompenseerd voor de sterk gestegen kosten die worden gemaakt om op de werkplek te komen. Hierover praten we verder in een volgende onderhandelronde met de werkgevers."

Flexibiliteit moet lonen
Als het aan de werkgevers ligt, willen ze onder andere meer invloed op het bepalen van jouw roostervrije dagen.

Werkgevers willen:

  • Meer ingeplande roostervrije dagen (de zogenoemde reservedagen) kunnen veranderen in een werkdag.
  • Dat de min- en plusurenregeling makkelijker toegepast moet kunnen worden en extra veel overwerken niet meer extra wordt beloond.

"Reservedagen kunnen veranderen betekent dus minder zekerheid over de vrije dagen waarop je dingen voor jezelf kunt plannen. En over het makkelijker toepassen van de min- en plusurenregeling: wij willen juist meer ruimte voor een goede werk/privébalans en hogere toeslag voor overwerk zodat die flexibiliteit loont."

Er zijn nog 2 onderhandelingsrondes gepland op 23 november en 12 december. Nu al is duidelijk dat het lastig gaat worden om er op het belangrijkste onderwerp, loon, uit te komen.

Meer informatie:
FNV
www.fnv.nl

Publicatiedatum: