Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV-onderzoek: Bedrijven boeken recordwinsten, maar koopkracht daalt

De vier rijkste Nederlanders bezitten evenveel vermogen als de 8 miljoen armste Nederlanders, blijkt uit onderzoek dat FNV vandaag publiceert. "Het gaat om de hebzucht van een kleine groep aan de top, met name onder grote bedrijven en hun aandeelhouders", ziet FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Zij sturen aan op financieel rendement voor zichzelf en hun aandeelhouders ten koste van de werkenden."

FNV heeft onderzoek gedaan naar de verhouding tussen bedrijfs- en vermogenswinsten enerzijds en de loonontwikkeling anderzijds. Uit deze cijfers komt naar voren dat door bedrijven zoveel winst is gemaakt, dat al het verlies aan koopkracht gecompenseerd kan worden.



Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

  • Werkgevers trekken telkens parallellen met jaren ’70, maar dit klopt niet, want:
    • Er wordt meer uren gewerkt.
    • Nederland is ongelijker.
    • Het sociaal minimum is lager.
    • Bedrijven boeken recordwinsten.
  • Werken loont ondertussen minder, omdat de lonen letterlijk minder waard zijn geworden.
    • Dat komt niet door marginale druk,
    • maar door het feit dat de werkgevers winsten verhogen door de koopkracht van lonen te verlagen.
  • De winstgevendheid van bedrijven is historisch hoog.
    • Loonsverhoging en inflatiecompensatie hoeven daardoor niet te leiden tot hogere prijzen, want bedrijven kunnen dit betalen uit de winsten.
    • Er blijft dan nog genoeg winst over, dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.
  • De rijkste vier Nederlanders bezitten evenveel vermogen als de armste helft van Nederland, dus evenveel als de armste 8 miljoen Nederlanders.

Elzinga: "De hoge inflatie van afgelopen jaar heeft een groot gat in de koopkracht van de lonen geslagen. Die achterstand moet wat de FNV betreft geheel worden gecompenseerd door de werkgevers. En zelfs dan blijft er nog steeds een meer dan gemiddelde winst voor het bedrijfsleven over. Wij zullen daarom het eerlijke deel van de koek blijven opeisen."

Steeds duurdere pinautomaten
Elzinga: "Waar de werkgevers de hele tijd moord en brand roepen en stellen dat zij zich als pinautomaat behandeld voelen, dan constateer ik dat deze pinautomaten wel steeds hogere pinkosten berekenen: mensen werken steeds meer, maar kunnen steeds minder pinnen."

Dag van de Bestaanszekerheid
Om iets aan deze scheefgroei te doen, houdt vakbond FNV aanstaande zaterdag 4 november in Amsterdam de Dag van de Bestaanszekerheid. Hier gaan politici van GL/PvdA, Nieuw Sociaal Contract, SP, PvdD en Volt met elkaar in debat over bestaanszekerheid ten overstaan van duizenden FNV-leden. Elzinga: "Wij geven de politici de kans kleur te bekennen, zij mogen komen vertellen wat ze gaan doen om te zorgen dat mensen weer rondkomen. En dat de kloof tussen arm en rijk niet groeit, maar kleiner wordt. Genoeg is genoeg, Nederland verdient beter."

Bron: FNV

Publicatiedatum: