Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Directievoorzitter van Duravit voelt zich klem gezet in Duitsland: "Het drijft me tot waanzin"

Het gaat niet goed in Industrieland Duitsland. De natie piept en kraakt. 'Alles van hoge energieprijzen tot notoir trage bureaucratie jaagt Duitse bedrijven naar het buitenland, en doet buitenlandse ondernemingen wegblijven. Verliest Europa zijn economische grootmacht?', vraagt journalist Remco Andersen in De Volkskrant zich hardop af. In zijn reportage komt onder andere Stephan Tahy, de directievoorzitter van Duravit, aan het woord. Zijn bedrijf kan nauwelijks nog zaken doen in Duitsland.


Feest in Canada, waar 's werelds eerste klimaatneutrale keramische productiefaciliteit wordt gebouwd op de site van Matane in de provincie QuƩbec.

Wanneer de CEO van de sanitairfabrikant Duravit het heeft over zakendoen in Canada, gaat hij met uitgestrekte armen boven de vergadertafel staan en maakt hij een gebaar alsof hij een stuurwiel vasthoudt, en dat doet hij extra lang, bijna alsof hij de Canadese minister van Innovatie en Industrie wil imiteren. "Zeven uur reed die man, in zijn eigen auto, zonder beveiliging, alleen om ons allemaal op een diner de hand te kunnen schudden. Hij gaf bij de eerste ontmoeting zijn mobiele nummer en op berichten reageert hij binnen een minuut, ook in het weekeinde", zegt hij in een interview met De Volkskrant.

Als resultaat van het allereerste verkennende bezoek van het Duravit-management aan Canada, begon veertien maanden later de bouw van 's werelds eerste klimaatneutrale industriƫle keramiekfabriek in het Canadese stadje Matane. In deze fabriek zullen wastafels en waterclosets worden geproduceerd met behulp van elektriciteit in plaats van gas als energiebron. Deze elektriciteit is afkomstig van een nabijgelegen stuwdam en wordt opgewekt met behulp van groene energiebronnen. Het kost slechts een fractie van de elektriciteitsprijs in Duitsland.

"Wij zouden dit soort dingen dolgraag in Duitsland doen", zegt Stephan Tahy, de directievoorzitter van Duravit, in zijn kantoor in het hart van het Zuid-Duitse Zwarte Woud. "Maar dat gaat niet. Het drijft me tot waanzin."

Lees hier het hele interview in De Volkskrant.

Publicatiedatum: