Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijf niet blij met gang van zaken ondernemingsrechtbank

Veldeman Group in staat van faillissement: "Beslissing kwam voor iedereen onverwacht"

Volgend jaar zou het 70-jarig bestaan worden gevierd. Zo ver komt het niet, ook al heb je een omzet van om en nabij de 95 miljoen euro en circa 450 mensen in dienst. De verslagenheid is dan ook groot bij Veldeman Group, de Limburgse producent van matrassen, lattenbodems en boxsprings. Het Vlaamse bedrijf heeft van de ondernemingsrechtbank te horen gekregen dat de GRP III-procedure stop is gezet.

Tot schrik van alle betrokkenen is volgens de rechter het bod van de investeerders te laag en valt daar niet meer over te discussiëren. De geldschieters hadden verwacht dat ze hun bod nog konden toelichten, maar daar is het tot verbijstering van velen te laat voor. Daardoor zit er niets anders op dan aangifte te doen van faillissement. De rechtbank neemt daar binnen twee weken een beslissing over.

De directie spreekt van een erg droevige en complexe aangelegenheid voor haar medewerkers, klanten en andere betrokken partners. Gekeken wordt nu naar een mogelijke doorstart, laat woordvoerster Valerie Veldeman desgevraagd weten.

Het bod van de kandidaat-investeerders was te laag? Kunt u daar wat meer over kwijt? Hoeveel te laag?
Valerie Veldeman (foto): "Het betreft hier in het bijzonder het bod op het onroerend goed. Hier is veel discussie over. Wijzelf, de kandidaat-investeerders en heel wat specialisten vinden het niet te laag, en dit op basis van een marktbevraging en concrete biedingen. Deze inschattingen uit de praktijk worden dan afgetoetst aan de hand van een theoretisch waarderingsverslag dat blijkbaar een hogere waarde uitkomt. Het hangt er vanaf welk schattingsverslag je als basis neemt. Het zou dus niet correct zijn om hier bedragen op te plakken."

Waarom wordt er geen hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank?
Valerie Veldeman: "De belangrijkste reden hiervoor is timing. GRP III liep sowieso af op 31 juli. Omwille van de vakantie, zou er nooit een zitting laat staan een uitspraak zijn van het hof van beroep van Antwerpen vóór die datum. Een hoger beroep schorst de GRP niet."

Volgens uw advocaten betreft het een onvoorziene uitspraak. Wat bedoelen zij daarmee?
Valerie Veldeman: "De beslissing kwam voor iedereen onverwacht. De kandidaat-investeerders hadden gedacht en voorzien om zeker het bod nog ten gronde te mogen bepleiten. Die kans hebben we niet gekregen. Er wordt hier al een voorafname gedaan op iets dat nog ten gronde kon bekeken worden. Op deze manier is het onmiddellijk game over, ook voor het personeel waarbij nochtans 65% kon behouden worden in de nieuwe constellatie."

Hoe groot schat u de kans op een doorstart?
Valerie Veldeman: "Het is heel moeilijk om hier een percentage op te plakken. Op dit moment zijn we erg blij dat er veel concrete interesse is vanuit de sector voor een doorstart. Ons team staat klaar om hier mee ondersteuning aan te geven. Wij blijven hierop hopen en zullen hiervoor blijven vechten."


Een van de 300 winkels van Maison de la Literie.

Franse Maison de la Literie
Na de overname van het bekende Franse Maison de la Literie in 2022, een distributeur met een netwerk van 300 beddenspeciaalzaken, raakte Veldeman in de problemen. Voor het familiebedrijf, dat vorig jaar een omzet van 95 miljoen euro had, bleek dit een te grote stap te zijn.

In een interview met dagblad De Tijd laat een woordvoerder van Veldeman weten dat er bij de Franse dochteronderneming problemen ontdekt werden die de schuldenlast vergrootten en de hele groep in liquiditeitsproblemen brachten. "Bovendien heeft de gehele meubelsector de afgelopen jaren te kampen gehad. De energiecrisis zorgde ervoor dat consumenten het vervangen van hun oude bed of matras uitstelden, en door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van hout, metalen en andere grondstoffen aanzienlijk gestegen. Vanwege de aanhoudende coronapandemie hadden we ook te maken met onvoldoende toevoer van stoffen uit China."

Het jaar 2022 was voor veel bedrijf buitengewoon uitdagend. Ook voor Veldeman. Het bedrijf leed een bruto operationeel verlies van 1,2 miljoen euro en een nettoverlies van 13 miljoen euro, meldt De Tijd.

In België had de onderneming 250 winkels die hun producten verkochten, in Nederland een kleine 200.


Lees ook Veldeman Group voelt zich opgelicht


Reageren? [email protected]


Meer informatie:
Veldeman Group
Industrieweg-Noord 1155
BE-3660 Oudsbergen
+32(0)89 36 66 60
[email protected]
www.veldeman.com