Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Primeur: dit zijn de woontrends van 2024

Meaningful Earth, New Cocooning, Gentle Paradox en Playful Construction. Dat zijn de vier woontrends van 2024. Uitgangspunten hierbij zijn: de een vecht, de ander schuilt, bevriest of gaat juist pionieren. Die vier natuurlijke reacties zijn gekoppeld aan de vier trends voor het komende jaar. Met daarin strepen, blokruiten, ribbels en cirkels als dessins, maar ook vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen. Met bruin-, geel- en oranjetinten, waaraan grijs en mintgroen kunnen worden toegevoegd. Maar ook lekkere felle kleuren en frisse pasteltinten. 

Trendwatcher en -expert Aafje Nijman nam afgelopen maandag zo'n 100 belangstellenden tijdens een lezing mee in de woontrends voor 2024. Het was voor de 5e keer dat INretail dit event organiseerde. In een van de zalen van De Woonindustrie waren vooral vrouwen bij elkaar gekomen, met name professionals die zich in het dagelijks leven bezighouden met styling, inkoop en conceptbewaking. Doel van de lezing was om met de opgedane kennis gerichter keuzen te kunnen maken bij de inkoop van producten en om inspiratie te krijgen voor de juiste styling van (woon)winkels.

Tijdgeest
Voor de woontrends van het komende jaar heeft INretail zich samen met Aafje Nijman laten leiden door de tijdgeest 'How not to waste a good crisis', waarin crises, inflatie en politiek dominerende elementen zijn. Aafje zoomde in haar lezing in op waardeverhalen, die alles te maken hebben met de houding van de consument. "Wat staat er te gebeuren in de wereld? Wat is de gemoedstoestand van de consument?"
Zo vindt bijvoorbeeld 75% van de jongeren de toekomst beangstigend. "Zij willen minder kinderen, dus dat betekent minder in te richten woningen." In haar lezing haalde Aafje ook transitiekundige Jan Rotmans aan, bekend van het boek 'Omarm de chaos'. "In elke crisis is een lichtpunt waaruit je munt kunt slaan", hield ze haar gehoor voor.

Zo'n 100 belangstellenden woonden de lezing bij. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Vier woontrends
Aafje Nijman presenteerde in een ruim twee uur durende lezing woontrends vanuit de gedachte dat als we tegenover een vijand staan, mensen verschillende reacties laten zien. De een vecht, de ander schuilt, bevriest of gaat juist pionieren. Die vier natuurlijke reacties zijn gekoppeld aan de vier trends van 2024, te weten: Meaningful Earth, New Cocooning, Gentle Paradox en Playful Construction.

Volgens de Woontrendwaaier 2024, die alle aanwezigen na afloop mee naar huis kregen, staat in Meaningful Earth (ruig en rustiek) het vechten tegen de disbalans in de maatschappij centraal. In dit thema wordt aarde als symbool voor vruchtbaarheid en ook voor de verbinding met de historie genomen. Er ontstaat een enigszins ruwe en ruige omgeving waarin bruintinten de hoofdrol hebben. Materialen zijn natuurlijk en in meer of mindere mate ruw. De gebruikte vormen zijn ongecultiveerd, ruw en soms grillig of zelfs afgebrokkeld. Hierdoor ontstaat een stoere en soms oerachtige ruimte.
Er is een fascinatie voor alles wat in de aarde te vinden is, zoals aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen, maar ook historische objecten. Dit geeft ons het gevoel verbonden te zijn met de roots van onze cultuur.

Oer-uitstraling
Kernwoorden die bij woontrend Meaningful Earth horen zijn natuurlijk, mystiek, aards, authentiek, historie, archeologie, verwilderd en milieubewust. Bijbehorende kleuren vooral rustige, zoals bruin-, geel- en oranjetinten, waaraan grijs en mintgroen kunnen worden toegevoegd. De gebruikte vormen zijn ruw, grof en onregelmatig, grillig of handmatig. Hierdoor krijgen ze een oer-uitstraling.
De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en hebben vaak een milieuvriendelijke of gerecyclede oorsprong. Voorbeelden zijn: steen, mineralen, onregelmatig hout, keramiek, kokos, jute, bouclé, geperst gerecycled leer en onregelmatig glas. De dessins zijn natuurlijk en bestaan hoofdzakelijk uit vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen. De streeppatronen doen denken aan aardlagen. 


Meaningful Earth en Cocooning (rechts).

Bij Cocooning gaan het om geborgen en gekleurd. Als een maatschappij sterk aan het veranderen is, zoals de onze op dit moment, dan gaat dat altijd gepaard met chaos. Dit brengt voor veel consumenten onzekerheid en stress met zich mee. Als gevolg van deze onzekerheid wordt de behoefte om te schuilen, en je af en toe even terug te trekken in je eigen huis, groot.
In deze tweede woontrend verschijnen warme, comfortabele binnenruimtes waarin kleur een belangrijke rol speelt. Er zijn producten die verwijzen naar de nostalgische jaren '70, maar dit wordt ook gecombineerd met totaal nieuwe producten. Een nieuwe huiselijkheid waarin je goed kan schuilen tegen de ellende van de buitenwereld, zonder dat het muffige of ouderwetse associaties oproept. Hierdoor ontstaat een nieuwe vorm van cocooning, maar wel veel kleurrijker dan de cocooning die we in de jaren '90 zagen. Volle, ietwat vergrijsde kleuren worden contrastrijk met elkaar gecombineerd. Alles krijgt kleur, zelfs de plafonds ontkomen hier niet aan.

Gezellige karakter 
Warm, kleurrijk, geborgen, gezellig, comfortabel en verrassend zijn dan ook de kernwoorden die bij deze woontrend horen. De kleurkaart bestaat volgens de Woontrendwaaier 2024 uit een divers palet van vergrijsde, volle tinten. Bij elkaar levert dit een rijke kleurschakering op zonder schreeuwerig te zijn. De gebruikte vormen zijn daarentegen nonchalant en vaak afgerond, ze doen soms denken aan de jaren '70.
De gebruikte materialen zijn zeer divers Ze kunnen een natuurlijke herkomst hebben, maar ook gerecycled kunststof komen we hier tegen. Om het gezellige karakter van deze trend te versterken, wordt er veel textiel gebruikt in de vorm van gordijnen, kussens, vloerkleden en wandkleden. De dessins zijn heel uiteenlopend. Er zijn bloempatronen, ruiten en afbeeldingen van creatief handwerk, dit kan van vlechten, knopen, weven of schilderen zijn.

De derde woontrend is Gentle Paradox, waar het gaat om spannend en sereen. Er wordt, onder andere door jongeren, op dit moment in de maatschappij een enorme prestatiedruk ervaren. Dit, gecombineerd met de grote hoeveelheid crises, levert een gevoel van machteloosheid op waardoor sommigen lijken te bevriezen. Goed voor jezelf zorgen en duidelijk je grenzen aangeven, vormen hierdoor een opvallende nieuwe tendens genaamd quiet quitting.
Naast deze zorg over welzijn zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt juist wel veel mogelijkheden. Dit maakt het leven
contrastrijk en dat is duidelijk terug te zien in vormgeving. Interieurs laten een rustige omgeving zien waar op een subtiele manier contrast tussen vorm- en materiaalgebruik wordt toegepast.

Zachte meubels
Het vormgebruik is over het algemeen rond en bol en doet vermoeden dat het om zachte meubels gaat. Soms is dat het geval, maar soms ook niet. Dit onverwachte contrast maakt de rustige en af en toe zelfs dromerige ruimten toch spannend. Naast elk hard of glad materiaal wordt iets zachts of structuurrijks geplaatst, alsof constant geprobeerd wordt de harde werkelijkheid te verzachten. Soms lopen muur en vloer ogenschijnlijk in elkaar over door het gebruik van dezelfde zachte patronen, zoals bij behang en vloerbedekking van Moooi. Deze dessins worden, net als de materialen gebruikt om de ruimte te verzachten.

Bij Gentle Paradox gaat het om dromerig, zacht en hard, contrast, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk. De gebruikte kleuren binnen deze woontrend zijn zacht en stralen rust en harmonie uit. Naast een aantal zachte neutralen en pasteltinten is er ook een warme cognackleur en twee iets meer uitgesproken groentinten. De gebruikte vormen zijn hoofdzakelijk rond of afgerond, vaak hebben ze een bollig karakter. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, dus zonder extra poten of armleuningen. Alle onderdelen van een product lijken aan elkaar vastgegroeid of gaan vloeiend in elkaar over.

Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. De belangrijkste harde materialen zijn marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen. Deze worden afgewisseld met zachte materialen, zoals hoogpolig tapijt voor vloer- en wandkleden en textiel in veel varianten, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé

De gebruikte dessins zijn divers. Er zijn romantische bloempatronen, maar ook abstracte patronen. Deze variëteit aan dessins heeft vooral
met elkaar gemeen dat de kleuren zacht zijn. Er wordt gebruik gemaakt van gradiënt effecten.


Gentle Paradox en Playful Construction (rechts).

Tot slot de vierde en laatste woontrend: Playful Construction. Doordat bestaande systemen vastlopen, moeten we op zoek naar hervorming op ieder gebied. Experimenteren en alles vanuit een ander perspectief bekijken hoort hierbij. Dit geldt ook voor vormgeving. Zo ontstaat een binnenruimte vol speelse oplossingen en constructieve grapjes. Buizen kronkelen vrolijk om elkaar heen en blijken vervolgens een lamp te zijn. Op de grond liggen reuzeschakels, als in een ketting, die op hun beurt een bank vormen. Kortom; een verrassend en onorthodoxe kijk op zowel gebruiksartikelen als decoratieve producten. Belangrijk hier is het optimisme dat de combinatie van producten uitstraalt. Kleur is hierbij een onmisbaar onderdeel. De toepassing van kleur is divers en vrolijk.
De kernwoorden die hierbij van toepassing zijn: vrolijk, kleurrijk, speels, creatief, origineel, verrassend, constructief, onderzoekend.

Uitbundig
Het kleurenpalet voor deze trend is enorm divers en de verschillende kleuren worden uitbundig met elkaar gecombineerd. Ondanks het uitgesproken kleurrijke karakter van deze trend, is de kleurkaart niet alleen opgebouwd uit felle kleuren, maar zien we hier ook frisse pasteltinten. Het totaal wordt aangevuld met zilver en lichtgrijs De gebruikte vormen zijn opvallend en constructief. Zij geven vaak een verrassende, andere kijk op het product, alsof er een onderzoek naar totaal nieuwe mogelijkheden plaatsvindt. De nieuwe vormentaal die hierdoor ontstaat is naast het opvallende kleurgebruik, het belangrijkste product ingrediënt.

De gebruikte materialen zijn van ondergeschikt belang in deze trend: kleur en vorm is waar het hier om draait. Om het constructieve karakter van deze trend te benadrukken, wordt er vaak gebruik gemaakt van buisconstructies van metaal, kunststof of glas. De oppervlakten zijn over het algemeen glad. De dessins zijn hier beperkt tot strepen, blokruiten, ribbels en cirkels. Verder zijn de dessins van ondergeschikt belang.

Meer informatie:
INretail
www.inretail.nl