De afkoeling van de woningmarkt wordt steeds meer zichtbaar. Het aantal bezichtigingen daalt en kopers willen minder diep in de buidel tasten. Zij bieden minder vaak boven de gemiddelde vraagprijs dan voorheen. Ook de mate waarin wordt overgeboden daalt. Dat meldt ABN Amro.
In de Buurtweg in Wassenaar staat deze woning te koop. Voor bijna 7,5 miloen euro ben je de nieuwe eigenaar. FOTO FUNDA
'De dalende interesse van kopers is ook terug te zien in het aantal transacties. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn volgens het Kadaster 141.000 bestaande woningen van eigenaar gewisseld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 156.000. De terugval doet zich voor in alle provincies en bij alle woningtypen. Al dalen de aankopen bij appartementen minder snel dan bij vrijstaande woningen en is een gunstig energielabel een pré.'
Na woningaankopen dalen nu ook de huizenprijzen
'De huizenprijsontwikkeling volgt de woningtransacties doorgaans met enige vertraging. Zo ook dit keer. Verkopers hebben bij verkoop een prijs in hun hoofd, vaak gebaseerd op recente transacties van vergelijkbare huizen in hun omgeving. Als de biedprijs daaronder ligt, hebben verkopers moeite om zo een teleurstellend bod te accepteren. Dit geldt helemaal als de biedprijs bij verkoop tot een restschuld leidt. Pas nadat hun woning langere tijd te koop heeft gestaan, zijn zij bereid water bij de wijn te doen.
Op dit moment spelen dit soort beperkingen een minder grote rol. Door de sterke huizenprijsstijging hebben verkopers overwaarde. Daarom zijn verkopers inschikkelijker en volgt de prijsaanpassing dit keer sneller op de transactiedaling. Ook het vooruitzicht van een economische terugval en de hang naar zekerheid over woningverkoop spelen daarbij een rol.
Tot voor kort stegen de huizenprijzen nog extreem hard. In januari lagen de prijzen van bestaande woningen volgens Kadastercijfers liefst 21% hoger dan in januari 2021. Maar in augustus en september daalden de prijzen ten opzichte van de voorgaande maand. In september bedroeg de prijsstijging ten opzichte van september vorig jaar nog slechts 9%. Deze ontwikkeling zet waarschijnlijk door gelet de scherp gestegen hypotheekrente.'