Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ondersteund door The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), nodigen belangstellenen uit voor de bijeenkomst ‘Ontwikkeling van een Nederlandse grondstoffenstrategie‘.
Foto ter illustratie. © Pressmaster | Dreamstime.com
Nederland staat voor een aantal grote transities, waaronder op het gebied van klimaat en energie, digitalisering en sleuteltechnologieën, en de circulaire economie (zie het coalitieakkoord). De ambities van Nederland sluiten aan bij lange termijn doelstellingen van de Europese Unie (EU) op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit (Green Deal) en open strategische autonomie. De verwezenlijking van deze doelstellingen is mede afhankelijk van de leveringszekerheid van kritische (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten, wat soms problematisch is omdat andere landen grote marktaandelen hebben in sectoren die voor Nederland van strategisch belang zijn.
De Nederlandse overheid ontwikkelt een grondstoffenstrategie, gericht op kritieke (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten die benodigd zijn voor de industrie van de toekomst en de genoemde grote transities. Binnen de Europese context bepalen de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Buitenlandse Zaken (BZ) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de strategische koers van Nederland op dit terrein.
Deze bijeenkomst brengt experts en belanghebbenden samen om te komen tot bouwstenen voor strategieën en handelingsperspectieven voor zowel de overheid als het bedrijfsleven, kennisinstellingen en het maatschappelijk middenveld. Vertegenwoordigers van bedrijven, bracheorganisaties, kennisinstellingen en het maatschappelijk middenveld worden uitgenodigd om deel te nemen aan gemodereerde discussies over onderwerpen als geopolitiek, de Nederlandse positie in grondstoffenketens, voorzieningszekerheid, circulariteit en de impact van de Nederlandse vraag naar kritieke (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten op het klimaat en ontwikkeling in derde landen.
De dag bestaat uit twee delen:
· Ochtend: discussies zullen gaan over strategieën en handelingsperspectieven om de open strategische autonomie op het gebied van kritieke (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten te vergroten, mede in het kader van de grote transities. Hierbij is er aandacht voor geopolitiek, leveringszekerheid, strategische afhankelijkheden en economische veiligheid. Met een focus op kritieke (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten, zal de discussie niet gaan over olie en gas.
o Deze sessie begint om 10:00 (inloop en koffie 9:30; lunch om 12:30).
· Middag: discussies zullen gaan over strategieën en handelingsperspectieven gericht op het reduceren van de brede ‘voetafdruk’ van de Nederlandse vraag naar kritieke (bewerkte) grondstoffen en strategische halffabrikaten en producten via de keten, met aandacht voor de grondstofrijke ontwikkelingslanden, duurzame winning, verwerking en handel in grondstoffen (incl. IMVO), circulariteit en de klimaatimpact van de winning van mineralen voor de energietransitie.
o Deze sessie begint om 13:00 (inloop en lunch om 12:30).
Belangstellenden zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de sessies die uw belangstelling en expertise hebben, maar het is ook mogelijk om de hele dag bij te wonen. Een week voor het evenement zal een kort informatiepakket worden toegestuurd, inclusief achtergrondinformatie, de agenda, enz.
Voor 1 oktober kun je je hier registreren.