Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelmaker Leolux honderdste deelnemer

Verder komen door van elkaar te leren, dat was één van de doelen van evofenedex om een paar jaar terug het Supply Chaingers Netwerk op te richten. Tijdens bijeenkomsten, die in coronatijd veel digitaal plaatsvonden, kunnen supply chain professionals met elkaar in gesprek over de uitdagingen en oplossingen die zij hebben voor problemen die zij ervaren. Het netwerk blijkt een schot in de roos, want onlangs werd de honderdste deelnemer verwelkomd: meubelmaker Leolux uit Venlo.



Momentum
De nieuwbouw is een goed moment om de logistiek aan te pakken, legt Smets uit. “Nu produceert onze afdeling Machinale Houtbewerking alle onderdelen in serie en die worden opgeslagen in het magazijn”, vertelt hij terwijl hij wijst naar een tiental paden waarin de stellingen tot aan het dak toe vol liggen. “Vanuit deze voorraad worden dagelijks alle benodigde onderdelen met behulp van picklijsten uit de stellingen gehaald. Dat is inefficiënt, want eerst moet iemand ze erin leggen en vervolgens weer eruit halen. Bovendien neemt al die voorraad enorm veel ruimte in.”

De nieuwe afdeling Machinale Houtbewerking gaat anders werken. “De bedoeling is dat we pas gaan produceren als we onderdelen nodig hebben, just in time. Dat scheelt ons straks opslag en extra handelingen.” Smets is druk bezig met een plan om dat proces de komende tijd goed plaats te laten vinden. “Het is een leuke uitdaging, maar wel eentje die complex is. Voor medewerkers wordt het wennen, maar ook de software en alles eromheen moet er klaar voor zijn. We gaan dat met een overgangsperiode proberen goed te laten verlopen, want de klant mag er uiteindelijk niets van merken.”

De nieuwe afdeling Machinale Houtbewerking is niet het enige wat er de komende jaren op de planning staat, schetst Smets. “De bedoeling is dat we over een paar jaar in dit gebied een heel groene campus van Leolux hebben. Een deel van het bedrijf zit nu nog op een andere locatie in Venlo, en dat willen we gaan samenvoegen.” 


Vanuit Venlo rijden vrachtauto’s van Leolux heel Europa door om meubels af te leveren.

Gelijkgestemden
Mede door al die vernieuwingen zocht Smets naar een netwerk waarin hij met gelijkgestemden kan sparren over dit soort processen van veranderingen. “Ik kan me niet voorstelen dat wij het enige bedrijf in Nederland zijn dat dergelijke veranderingen heeft ondergaan. Zoals het starten van een machinale houtbewerking, waardoor het proces echt anders wordt. Dat moet toch al een keer ergens gedaan zijn. Wellicht met totaal andere producten, maar wel met dezelfde hobbels en oplossingen. Via het Supply Chaingers Netwerk hoop ik geïnspireerd te raken om onze uitdagingen beter te kunnen aanpakken. Het liefst zou ik ergens gaan kijken waar ze een dergelijke ervaring hebben.”

Natuurlijk werkt de Limburgse gastvrijheid ook de andere kant op. “Bedrijven zijn bij ons ook welkom om te kijken hoe wij zaken geregeld hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een uniek scansysteem geïntroduceerd, waarmee we nagenoeg foutloos kunnen werken."


Het snijden van huiden gaat tegenwoordig automatisch bij Leolux. Supply chain director Huub Smets van Leolux: “Als we het huidige aantal orders handmatig zouden moeten snijden, zouden hier nu 50 medewerkers moeten staan."

Digitalisering
Terug naar de werkvloer, waar nog iets opvalt. De digitalisering heeft namelijk ook niet stilgestaan in Venlo. Een medewerker legt een grote leren huid op een scantafel. “Die scanner bestudeert het leer om te kijken of er geen oneffenheden in zitten, want niemand wil een bank met een bultje”, vertelt Smets. “Vervolgens bepaalt de machine hoe de huid het best gesneden kan worden, zodat er zo weinig mogelijk leer hoeft te worden weggegooid. Ook het snijden gaat automatisch.”

Bij het apparaat staan twee mensen die het leer erop leggen en de delen er weer afhalen. “Dit was vroeger heel zwaar werk. Vooral het snijden was erg zwaar. Probeer maar eens netjes een huid van drie meter doorsnee te snijden met de reikwijdte van je arm. Als we het huidige aantal orders handmatig zouden moeten snijden, zouden hier nu vijftig medewerkers moeten staan. Door digitalisering kunnen we dit werk doen met twee machines die door een paar mensen bediend worden.” Smets hoopt dat hij niet alleen wordt geïnspireerd door anderen in het netwerk, maar ook anderen weer kan inspireren. “Samen beter worden, dat is de weg vooruit.” Bij die boodschap sluit Nanne Schriek, projectleider supply chain management bij evofenedex en initiator van het Supply Chaingers Netwerk, zich aan. “Wat begon als een club van enkele supply chain-specialisten is – met Leolux erbij – uitgegroeid tot een club van honderd. Het mooie is dat iedereen zijn of haar eigen verhaal meeneemt om te delen. Ook hebben we al enkele malen gastsprekers gehad om over een bepaald onderwerp te vertellen.”

Fysieke bijeenkomsten
Nu de ergste coronatijd achter ons ligt, wil Schriek de bijeenkomsten weer fysiek organiseren. “Elkaar fysiek ontmoeten en inspireren werkt beter dan achter een scherm. De ontmoetingen die we eerder fysiek hebben gehad, hebben geleid tot mooie uitkomsten. Want wat Huub Smets terecht zegt, is dat veel logistieke uitdagingen al eens aangepakt zijn. Natuurlijk nooit precies op dezelfde manier, maar wel vergelijkbaar. Het is mooi dat bedrijven van elkaar kunnen leren. Wij gaan dan ook door met het uitbreiden van ons netwerk.”

Supply chain van de toekomst
Daarnaast gaat evofenedex met TNO samenwerken aan de ‘supply chains van de toekomst’. Schriek: “We merken dat er nogal wat wordt gevraagd van een supply chain manager. Naast het dealen met de dagelijkse disrupties zijn er uitdagingen voor de lange termijn, zoals verdere verduurzaming en digitalisering. Samen met het netwerk, collega’s en TNO gaan we aan de slag om de ‘supply chains van de toekomst’ vorm te geven. Hierdoor geven we onze achterban betere handvatten om voorbereid die toekomst in te gaan.”

Meer informatie:
Leolux
www.leolux.nl

Publicatiedatum: