Vandaag de volgende twaalf corona-updates:
- Extra Paasweekend-protocol voor woonwinkels
- Meubelsector België vreest 'bloedbad' bij latere uitverkoop
- Ambertree steekt Passe Partout NV een hart onder de riem
- 'Coronavirus maakt ook slachtoffers bij thuiswerken'
- Multisleep schenkt ziekenhuis dertig tablets
- Europese meubelindustrie maant Europese Unie tot actie
- Auping: opdracht ministerie voor levering mond-neusmaskers
- Signify introduceert nieuwe lichtrecepten voor thuiswerkers
- Creatieve ondernemers leren bedrijfsleven lessen
- Villeroy & Boch breidt het gratis online aanbod voor klanten uit
- Vakbeurs Giga International nu al afgelast
- Zware klap Poolse meubelindustrie verwacht
Extra Paasweekend-protocol voor woonwinkels
Voor woonwinkels en verdere non-food winkels die zich bevinden op de perifere winkellocaties geldt voor zaterdag 11 april en Eerste en Tweede Paasdag 2020 een extra Paasweekend-protocol. Deze is aanvullend op het 'Protocol veilig winkelen' en in nauw overleg met de overheid en de veiligheidsregio's opgezet. Download het extra protocol hier. Het extra protocol geldt niet voor winkels in binnensteden en binnenstedelijke winkelgebieden.
Meubelsector vreest 'bloedbad' bij uitverkoop in augustus
Nadat eerder handelsfederatie Comeos liet verstaan niet gewonnen te zijn voor een verschuiving van de solden naar augustus, blijkt ook de meubelsector gekant tegen het idee waar verschillende politici mee spelen . “Als we het momentum van de solden verliezen, vrezen we voor een bloedblad”, klinkt het bij Navem.
De Nationale Vereniging van Meubelhandelaars, die 110 leden en zo’n 350 winkels telt, is duidelijk in haar communicatie. “Veel mensen zitten werkloos thuis en houden de knip op de portefeuille. Als we opnieuw mogen opstarten, zal dat al moeilijk genoeg zijn, want de consument zal niet prioritair in meubels investeren. Als dan ook nog eens een belangrijke verkoopperiode als de solden naar achter geschoven wordt, is het hek helemaal van de dam”, vertelt Tom Steenhoudt.
Ambertree steekt Passe-Partout NV een hart onder de riem
"Meer dan ooit willen we in deze bijzondere tijden de Belgische merken in onze collectie een duwtje in de rug geven", laat Ambertree weten. "Want wie lokaal koopt, geeft niet enkel de economie een boost, maar ondersteunt ook heel concreet de droom van onze ondernemers. Neem bijvoorbeeld Passe-Partout NV, een familiebedrijf van eigen bodem dat sinds 1998 en is uitgegroeid tot een absolute referentie op het vlak van sofa's en zitmeubelen. In hun collectie vind je werk van zowel huisontwerpers als gerenommeerde designers zoals Axel Enthoven of Hans Daalder. De Lexus zetel die je op de foto ziet, is een mooie illustratie van waar Passe Partout voor staat: passie, creativiteit, comfort en vakmanschap", spreekt Ambertree lovende woorden.
Ambertree bestaat uit een webshop en een concept store vol designmeubelen, woondecoratie en slaapcomfort. "Dankzij onze eigen achtergrond in vastgoedontwikkeling en de diverse interieurprojecten die we voor onze klanten mochten realiseren, hebben we alle expertise in huis om van uw project een succes te maken. Ons creatief team van interieurarchitecten en stylisten maakt klanten met veel plezier wegwijs in het gamma en begeleidt de klant met interieuradvies op maat."
'Coronavirus maakt ook slachtoffers bij thuiswerken'
De eerste tekenen van slijtage (als je dat tenminste zo wilt noemen) onder thuiswerkers dienen zich al aan, meldt DeGouda.nl. 'Wat wil je anders als je laptop op een te hoge tafel staat en de eetkamerstoel ontworpen is om het eten comfortabel naar binnen te schuiven? Dan heb je nog het rekken en strekken naar papier dat je mee naar huis moest nemen en dat nu verspreid rond je eettafelstoel ligt. Niet alles is immers digitaal. O ja, word je ook nog eens omringd door schoolgaande kinderen, die of online les krijgen of gewoon het bloed onder je nagels aan het weg peuteren zijn. Samenvattend blijkt dat de thuiswerkvoorziening in veel gevallen allesbehalve acceptabel is. En denk maar niet dat de Arbodienst het in z’n hoofd haalt om juist nu je thuiswerksituaties te komen controleren, als ze dat al van plan waren.'
Lees hier het complete artikel.
Multisleep schenkt ziekenhuis dertig tablets
"Na een oproep op social media hebben wij contact opgenomen met Suzanne Kruizinga, MD MHA van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen", meldt Multisleep. "Het ziekenhuis was op zoek naar tablets waarmee patiënten contact met het thuisfront kunnen houden nu ze geen bezoek mogen ontvangen. Met hulp van Custom Computers uit Kampen hebben we 30 tablets beschikbaar kunnen stellen. Heel fijn dat wij iets kunnen betekenen voor anderen in deze moeilijke periode en tevens Sander de Hosson kunnen bedanken voor zijn warme woorden over ons koppelbed."
Europese meubelindustrie maant EU tot actie
In een brief roept de Europese meubelindustrie (verenigt in de European Furniture Industries Confederation - EFIC) de EU-instellingen en de lidstaten op om de Europese economie en de interne markt te redden door de nodige maatregelen te nemen om deze crisis te overwinnen en om de Europese economie en interne markt van de EU te behouden. "Eenheid en solidariteit op alle niveaus zijn van cruciaal belang om deze uitdaging aan te gaan, de economie weer op te bouwen en het MKB en werknemers te beschermen."
De meubelindustrie in de EU is een belangrijke werkgever en biedt werkgelegenheid aan ongeveer 1 miljoen werknemers in 120.000 ondernemingen in de hele EU, voornamelijk kmo's en micro-ondernemingen. Met een omzet van 96 miljard euro dragen de meubelindustrie in de EU enorm bij aan de economie van de EU. De sector is zeer dynamisch en profiteert enorm van intra-EU en internationale handel. Vanwege de grote onderlinge afhankelijkheid van andere Europese landen en China, hebben veel bedrijven te maken gehad met een tekort aan import van componenten en halffabrikaten, worden zij geconfronteerd met vertragingen bij de levering en vaak met sancties. Aangezien veel Europese landen gedeeltelijke of volledige afsluitingen hebben ingevoerd of hun grenzen hebben gesloten, nemen de bestellingen voor meubels af en ondervinden bedrijven problemen met transport, logistiek en de levering van grondstoffen.
In dit verband is het van cruciaal belang dat de Europese instellingen en de lidstaten het volgende ondernemen:
- Beveilig het transport van goederen binnen de interne markt, om de sector draaiende te houden;
- Vergemakkelijk grensovergangen van arbeiders en pendelaars.
- Zorg ervoor dat bedrijven toegang hebben tot de benodigde apparatuur voor de bescherming van werknemers;
- Ervoor te zorgen dat bedrijven toegang hebben tot liquiditeitssteunregelingen om de economische neergang te boven te komen en banenverlies te minimaliseren, door de begrotingsmaatregelen op te voeren:
- Zorg ervoor dat leerlingplaatsen worden ondersteund via Europese fondsen.
- Zorg ervoor dat de industrie concrete aanbevelingen krijgt om haar activiteiten na de crisis te hervatten.
- Zorg voor een veilige herstart van de meubelhandel in die landen waar de handelsactiviteiten momenteel om veiligheidsredenen zijn geblokkeerd.
Lees hier de hele brief.
Auping: opdracht ministerie voor levering mond-neusmaskers
De Nederlandse bedden- en matrassenproducent Koninklijke Auping heeft samen met Panton, ontwerpbureau voor de zorg, opdracht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om hoogwaardige mondkapjes voor de zorg te gaan produceren. Het gaat in eerste instantie om 4 miljoen stuks.
Auping en Panton hebben een mond-neusmasker ontworpen om zorgprofessionals die in aanraking komen met coronapatiënten te beschermen. Het ontwerp is getest door een erkend testinstituut en heeft het FFP2 testcertificaat behaald. In de aankomende weken wordt de productie bij Auping zo snel mogelijk opgestart, zodat nog deze maand aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de eerste series kunnen worden geleverd.
Toen de berichten over het dreigende tekort aan de voor corona-kritische handelingen op de intensive care noodzakelijke FFP2 maskers in het nieuws kwamen, heeft Panton een samenwerking gestart met als doel hoogwaardige mond-neusmaskers te ontwikkelen. De samenwerking tussen Auping en Panton uit Deventer met erkende landelijke experts op het gebied van medische technologie en leveranciers van beschermende materialen, heeft geleid tot de ontwikkeling van dit specifieke Covid-19 masker. Bij geen van deze partners spelen commerciële belangen een rol, alleen een enorme gedrevenheid om zorgprofessionals te helpen.
De ontwerpers van Panton staan al jaren bekend om hun creativiteit en expertise in de ontwikkeling van medische producten. Familiebedrijf Auping staat bekend om hun sociaal ondernemerschap en kwalitatieve bedden en matrassen. Reeds in 1888 begon Johannes Auping met de productie van goed ventilerende spiraalbodems voor ziekenhuisbedden. Sindsdien werkt Auping ruim 130 jaar aan de beste manieren om uit te rusten.
Signify introduceert nieuwe lichtrecepten voor thuiswerkers
Door de uitbraak van het coronavirus werken steeds meer mensen thuis. Signify introduceert een nieuwe reeks lichtrecepten voor de slimme Philips Hue-lampen om zo thuiswerkers de helpende hand te reiken. Dat meldt LED Magazine. De verzameling recepten kan gebruikt worden om verlichting op maat te maken voor wat men nodig heeft gedurende de werkdag – en als de kinderen ook thuis zijn, helpt men ze op het goede spoor te blijven met schoolwerk. Lees hier het complete artikel.
Creatief ondernemen in tijden van corona
De coronacrisis geeft ondernemers veel kopzorgen. Het brengt tegelijkertijd een ongekende creativiteit bij bedrijven naar boven: nieuwe producten en diensten, nieuwe productie- en distributiemethoden en nieuwe klanten. De ondernemers die buiten de gebaande paden treden, bieden in veel gevallen waardevolle lessen die langer dan deze coronacrisis beklijven, bijvoorbeeld op het vlak van klantbinding en het tonen van hun maatschappelijke betrokkenheid.
Deze creatieve ondernemers zijn te vinden in allerlei sectoren. Sommige initiatieven zorgen tijdelijk voor extra inkomsten, andere hebben de potentie om ook na de coronacrisis winstgevende groei te leveren. In deze publicatie zet ABN AMRO een aantal initiatieven op een rijtje. "Creatieve ondernemers leren het bedrijfsleven lessen die in de toekomst in tal van situaties goed van pas kunnen komen."
Overig corona gerelateerd nieuws van over de grens:
- De Villeroy & Boch Global Academy biedt alle face-to-face en online seminars aan via haar online platform. Vanwege de momenteel beperkte mogelijkheid om seminars bij te wonen, heeft Villeroy & Boch het gratis online aanbod voor alle klanten uitgebreid, van ambacht tot ambacht. Naast de bestaande online trainingen werden vooral de webinars aangevuld met tal van onderwerpen en data.
In online livesessies van maximaal een uur kunnen klanten meer te weten komen over producten en onderwerpen zoals de ViClean-I 100 douchewc, gootstenen, hygiëne, materiaalkunde, het installeren van douchebakken of de ViConnect- en SupraFix-installatietechnologieën.
- De 4e vakbeurs Giga International, die van 19 tot en met 21 augustus in Wels zou plaatsvinden, is afgelast.
Directeur Gerald Socher legt uit: "Met spijt hebben we woensdag 8 april moeten meedelen dat we dit jaar de 4e Giga International Association Fair in Wels moeten annuleren. U kunt er zeker van zijn dat deze beslissing voor ons erg moeilijk was. Niemand kan op dit moment echt voorspellen hoelang deze status, die ons op dit moment en in de nabije toekomst in het dagelijkse leven, maar vooral ook in ons professionele leven, zal beperken en wat de gevolgen zullen zijn. Bovendien zijn alle Europese grenzen momenteel gesloten, wat leidt tot aanzienlijke reisbeperkingen binnen Europa. Veel beurzen en tentoonstellingen die voor ons en onze fabrikanten belangrijk zijn, zijn al uitgesteld of vervallen. Deze omstandigheden maken het voor ons, maar zeker ook voor onze exposanten, moeilijk om de ontwikkeling van nieuwe producten te bevorderen en gezamenlijke projecten tijdig te realiseren. "
- De door de verspreiding van het coronavirus veroorzaakte crisis houdt niet op bij de Poolse meubelindustrie.
Dit wordt bevestigd door een recente studie van het in Poznań gevestigde B + R Studio Furniture Market Analysis Institute, dat is uitgevoerd in samenwerking met de Poolse Kamer van Koophandel voor de meubelindustrie. Uit het onderzoek onder Poolse meubelfabrikanten bleek dat in de "optimistische" variant voor heel 2020 een omzetdaling van 3,73 miljard euro wordt verwacht, dat overeenkomt met een daling van 35%. Deze omzetdaling zorgt ervoor dat ongeveer 40.000 voltijdse banen in de Poolse meubelindustrie verloren zullen gaan. "Deze ontwikkeling kan zich voordoen wanneer de verspreiding van het coronavirus in Polen en in de meeste Europese landen vanaf juni 2020 is vertraagd en de meubelhandel opnieuw is begonnen. Bovendien mag er in de herfst dan geen tweede golf van het virus zijn."
Bekijk hier de corona-updates van woensdag 7 april.
T I P S of T O P S?
Mail Leo Elenbaas ([email protected]) of bel +31 (0)166 698 233.