"Het is verbijsterend dat ondernemers met woonwinkels niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Ze worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. Minister-president Rutte adviseerde heel Nederland nota bene: 'blijf thuis'. Onderzoek van INretail toont aan dat omzetten sinds de corona uitbraak tot bijna nul zijn gekelderd", liet woordvoerder Paul te Grotenhuis van INretail vrijdag weten.
Een sfeerbeeld van Wants&Needs Woonwinkel Nuenen.
"Veel winkelondernemers voelen nu de economische noodzaak om hun winkeldeuren weer te openen", ging hij verder. "De branche heeft strenge brancheprotocollen opgesteld. Zij plaatst desondanks vraagtekens of het TOGS-nieuws past bij het veiligheidsbeleid van een 'intelligente lock down' van de overheid", aldus Te Grotenhuis.
"De non-food retail wordt zwaar getroffen door de impact van het corona virus. Maatregelen die de liquiditeitspositie van retailers verbeteren zijn keihard nodig. Als de TOGS-regeling van € 4000 niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries EZ en Financiën een aantal branche specifieke oplossingen", kondigde Te Grotenhuis aan.
Na de bekendmaking regende het reacties vanuit de woonbranche. Dico Satter van Koopmans Meubelen: "In de eerste weken kunnen wij een omzetdaling constateren van 70% in onze woonwinkels. Werknemers zonder vast contract zitten nu op de schopstoel. Onze klanten zijn de dupe van dit probleem. Met als gevolg het gedwongen sluiten van woonwinkels. Dus ook wij zijn als bedrijf indirect getroffen door deze maatregel. Zo zagen ze letterlijk de poten onder de stoel weg bij ons en onze klanten. Rutte, dit probleem kun je niet onder stoelen of banken schuiven."
Erik Joldersma van Joldersma Wonen: "Helemaal van de ratten besnuffeld zijn ze."
Berry Littig, directeur/eigenaar van Keukenstudio KüchenTreff in Dordrecht: "Pfff, krijg wel een warm gevoel van die steun van de staat..."
Eigenaar Corné van Waaij van Van Waay Interieurs richtte zich tot minister Wopke Hoekstra: "In de afgelopen dagen waren wij zo trots op ‘onze’ regering. Uw handelswijze riep bij mij echt respect op. Maar nu, hoe kunt u dit nu maken? Laat u onze mooie 'woon'branche in de kou staan?"
Noodpakket
Alle reacties en noodkreten sorteerden effect, want zaterdag al kwam staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer mede namens minister Eric Wiebes met goed nieuws. "Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling."
Eind goed, al goed?
Reageren? [email protected]
Meer informatie over de regeling: www.rijksoverheid.nl en www.inretail.nl