Eén op de drie boerderijen in Nederland kampen met leegstand, waardoor velen willen stoppen. Mieke Elzenga van Liberterra heeft hier een oplossing voor: “Deze boerderijen met grond zijn uitermate geschikt voor het neerzetten van (Tiny House) community’s die van meerwaarde zijn voor de omliggende gemeentes.”
De gemeente Langedijk en het recreatieschap Geestmerambracht hebben hierdoor ja gezegd tegen de komst van tien Tiny Houses, die in april 2020 gezamenlijk een educatiecentrum voor ecologisch wonen en biobased bouwen gaan opzetten.
Lange voorbereiding beloond met groen licht
Elzenga is in 2017 de samenwerking aangegaan met het recreatieschap om dit plan uit te werken. Begin 2019 hebben Bernhard Hörl, oprichter van Mindful homes en Eefje Fehres, eigenaresse van de Tiny House Store zich bij het kernteam aangesloten. Hiermee was de expertise in het team compleet en na veel werk heeft de gemeente eind 2019 groen licht gegeven.
Handen uit de mouwen
Nu is het te bewonen terrein nog een grote modderpoel. De toekomstige bewoners gaan zowel het gehele terrein als hun eigen Tiny Houses zelf opbouwen. Hierbij worden Tiny House zelfbouwpakketten gebruikt, waardoor ook mensen zonder bouwervaring een veilig huis kunnen bouwen dat aan het bouwbesluit voldoet.
Internationaal uitwisselingsprogramma en educatie
Het educatieproject wordt onder andere samen met de Universiteit van Wageningen neergezet. Studenten worden betrokken bij het doen van onderzoeken en experimenten op het gebied van ecologisch wonen en bouwen. Daarnaast zullen er studenten vanuit heel Europa uitgenodigd worden om hun kennis met ons te delen. Deze studenten worden gehuisvest binnen de woongemeenschap.
Community building
Dit gaat niet allemaal vanzelf. Om dit voor elkaar te krijgen moet de community een hechte gemeenschap zijn. Daardoor komen ze nu al regelmatig samen waarbij teambuilding een belangrijk aspect is van de bijeenkomst.
Meer informatie:
Tinyhouse Store
[email protected]
www.tinyhouse-store.nl